İçerik Tablosu
Geçen hafta internet reklamcılığı serimizin ilk yazısında internet reklam türlerinden ve fiyatlandırma seçeneklerinden bahsetmiştik. Artık konu hakkında genel bir tanıtımdan sonra adım adım nasıl reklam verileceğine, her dijital mecraya göre önerilerimize geçebiliriz. Peki, Facebook ve Instagram reklamları nasıl verilir?
İşinizi büyütebilmeniz, marka bilinirliğinizi arttırmak için en etkili yöntemlerden birisi aktif sosyal medya kullanımıdır. Bu işin de olmazsa olmazı Facebook’tur. Hedef kitlenizi en ince ayrıntılarına kadar segmentlere ayırmanızı sağlayarak en doğru kişilere ulaşmanızı sağlayacak olan Facebook reklamları ile reklam bütçenizi oldukça etkili bir şekilde kullanabilir, harcadığınız miktardan kat kat daha fazla geri dönüş elde edebilirsiniz.
Hadi başlayalım.
Facebook’ta Nasıl Reklam Verilir?
Facebook Reklam Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Öncelikle https://www.facebook.com/ads/manager/accounts/ adresinden reklam hesabınıza girmelisiniz. Üst kısımda “Reklam Hesabı Ayarları” bölümüne girip sağ taraftaki “Ayarlar” bölümündeki iki yere de girmelisiniz.
Reklam Hesabı Ayarları‘nda Facebook reklamlarında kullanacağınız para birimini, saat dilimini, adresinizi, reklam hesabıyla ilgili email bildirimlerini değiştirebilirsiniz.
Faturalar ve Ödeme Yöntemleri‘nde ise Facebook reklamlarında kullanacağınız ödeme bilgilerini girmelisiniz.
Bu ikisini yaptıktan sonra hesabınız Facebook reklamı vermeye hazır olacaktır. Tebrikler!
Artık Facebook reklamı vermeye hazır olduğunuza göre ufaktan reklam vermeye hazırlanabiliriz. Facebook’ta reklam vermenin iki yolu vardır. Bir tanesi “Reklam Yöneticisi”, diğeri “Power Editor”. İkisinin de temelde mantıkları aynı olsa da çoklu işlemler yapmak, aynı anda birçok reklamı birden düzenlemek için Power Editor’u şiddetle öneriyoruz.
İlk reklamımızı oluşturmaya başlayalım. Hazır mısınız?
Facebook’ta Reklam Oluşturma
Reklam Yöneticisi‘nde girişte bizi şöyle bir ekran karşılayacak.
Power Editor‘de de böyle bir ekranla karşılaşacaksınız.
“Kampanya Oluştur”a bastığınızda ise asıl eğlence başlayacak.
Facebook reklamları, yapı olarak üç bölüme ayrılmıştır. Kampanya > Reklam Seti > Reklam.
Öncelikle kampanyamızı belirlememiz gerekiyor. Facebook reklamlarında kampanya, reklam verme amacımızdır.
Sitenize trafik mi yollamak istiyorsunuz? Ya da Facebook sayfanızın hayran sayısını arttırmak? Hatta insanlara bir form doldurtmak, ya da yeni reklam videonuzu izletmek? Bunların hepsi için farklı bir kampanya mevcut. O yüzden ilk iş, vereceğiniz reklamın amacını belirlemektir.
Hemen altta şu an oluşturabileceğiniz kampanya türlerini görebilirsiniz. Facebook sürekli gelişen bir yapı olduğu için bu seçenekler zamanla artmış olsa da, altında yatan mantık değişmeyecektir.
Şimdilik internet sitemize trafik çekmeyi amaçlayalım. “İnsanları internet sitenize çekme” seçeneğine tıkladığınızda size kampanya ismi soracak. Amacınıza uygun, daha sonra hızlıca ararken size yardımcı olacak bir isim vermenizi öneririz.
Kampanyanıza isim verip devam ettiğinizde, reklam seti oluşturma ekranı ile karşılaşacaksınız. Kampanya kısmında Facebook’ta reklam verme amacımızı seçmiştik. Reklam seti kısmında ise reklamımızı göstereceğimiz hedef kitlemizi belirleyeceğiz.
Reklam seti kısmında belirleyebileceğimiz seçenekler, reklam göstereceğimiz hedef kitlenin konumu, yaş aralığı, cinsiyeti, dil, ilgi alanları, meslek, eğitim, nesil (x & y kuşağı gibi), ilişki durumu, ilgi alanları (etkileşime geçtiği markalar), davranışlar (sık sık yurtdışına seyahat edenler, Ramazan 2016 gibi önemli sezonlar ve etkinlikler ile iletişime geçenler, mobil kullanıcılar vs) gibi birbirinden farklı birçok seçenek mevcut.
Bunlardan bir kısmını dahil edip bir kısmını hariç tutabilir, en iyi dönüşümü aldığınız hedef kitleyi bulana kadar Facebook reklamları ile koca bir oyuncak gibi oynayabilirsiniz 🙂
Sonraki adım ise reklamımızın nerede yayınlanacağını seçmektir. 2012 yılında Facebook tarafından satın alınan Instagram üzerinden reklam verip vermeyeceğimizi de bu adımda seçeceğiz. Gördüğünüz gibi, Instagram üzerinden reklam vermek aslında Facebook reklamı vermek ile aynı. Sadece birkaç ayar eklemek gerekiyor, onları ise daha sonra belirteceğiz.
Reklam alanlarını seçerken “Otomatik Reklam Alanları” seçeneği ile tüm işi Facebook’a bırakabilir, “Reklam Alanlarını Düzenleyin” diyerek de reklamınızın nerelerde (Facebook feed, sağ sütun, Instagram ya da mobil uygulamalarda), sadece iOS ya da Android cihazlarda mı ya da hepsinde mi olacağına ve hatta sadece Wi-Fi bağlantısı olduğunda yayınlanmasına siz karar verebilirsiniz.
Son olarak bütçe planlaması yapıp reklam setinize de bir isim vermelisiniz. Farklı reklam grupları ile deneyler yapıp en iyi dönüşüm getiren kitleyi seçmenizi önerdiğimizden, her bir reklam setinizin adını da farklı deneylerinizin özetini anlatacak şekilde ayarlayarak hızlanabilirsiniz.
Bütçenizi günlük ya da toplam bütçe olarak seçmek de sizin elinizde. Günlük bütçe, belirlerseniz o tarih aralığında, belirlemezseniz ise siz durdurana kadar her gün bütçeyi harcamak için 24 saate optimize edecektir. Toplam bütçe, başlangıç ve bitiş tarihi arasında belirlenen bütçesinizi optimize edecektir.
Reklam yayını optimizasyon seçenekleri ise, reklamınızı amaca uygun yayınlarken bütçeyi neye göre optimize edeceğidir. Bizim seçeneğimizde, bağlantı tıklamaları, gösterim veya günlük tekil erişim olmak üzere üç seçeneğimiz var. Sitemize trafik çekmek istiyoruz, aynı kişilere tekrar tekrar erişsek de bizim için fark etmiyorsa bağlantı tıklamalarına göre optimize seçeneğini öneririz. Yeni bir kampanyanız var, farklı kişilere ulaşmak önceliğiniz ise de günlük tekil erişime göre reklamlarınızı optimize edebilirsiniz.
Teklif tutarı, optimizasyon için seçtiğiniz seçeneğin sizin için değeridir. Otomatik olarak seçip ipleri Facebook’un eline bırakabilir ya da manuel olarak bir değer belirleyip Facebook’a bunu aşmamasını söyleyebilirsiniz. Facebook, aynı hedef kitleye reklam veren diğer reklamverenler ile sizi bir açık artırmaya sokup, anlık olarak sürekli bir köşe kapmaca yarışı içine sokacaktır.
Hazır yeri gelmişken, bu açık artırma konusuna biraz değinelim deriz. Çoğu zaman açık artırma sonucunda kazanmanızı sağlayan minimum ücreti harcamanız sağlanır. Örneğin sizinle aynı hedef kitleye reklam vermek isteyen başka bir yayıncının o anki TBM ücreti 0,50 TL, sizinki 0,90 TL olsun. Aradaki fark çok fazla gibi görülse de, Facebook kazandığınız bu açık artırma sonucunda sizden 0,90 TL almayacaktır.
“Sizden ne zaman ücret alınacak” kısmı ise, reklamınızın gösterimden mi (GBM / CPM) ya da bağlantı tıklamalarından mı (TBM / CPC) ücret ödemek istediğinizi seçeceğiniz yer. Eğer TBM ödeme modelini seçerseniz, tıklama almayan reklam gösterimlerine ücret ödemeyeceksiniz. Buradaki önerimiz, kolaya kaçıp hemen CPC yöntemini seçmek yerine farklı seçeneklerle deneyler yaparak optimum yolu bulmaktır.
Reklam setimizi bitirdik, şimdi vereceğimiz reklamı düzenleyeceğiz.
Reklam kısmında reklamımızın nasıl görüneceğini, formatını belirleyip reklamımızı hangi Facebook sayfası ile vereceğimizi ve reklam tıklamaları sonucu ziyaretçilerin yönlenmesini istediğimiz web sitemizi ekleyeceğiz.
Önce format kısmından başlayalım. Facebook reklamlarında format, Facebook kullanıcılarının reklamınızı hangi türde göreceğine karar vermeniz gereken aşamadır. Biz örnek kampanyamızı “İnsanları internet sitenize çekme” olarak açtığımız için bu kampanya türünde seçebileceğimiz dört farklı format var:
Facebook Döngü Reklamları, diğer ismiyle Carousel reklamlar, 2-10 arası farklı görsel ekleyebileceğiniz, her görsel için tıklanınca gidilecek web sitesi ekleyebileceğiniz, kullanıcıların bu görselleri kaydırarak istediklerini seçebilecekleri ve Facebook’un zamanla en çok etkileşime girilen görselleri en ön sıralara yerleştirebileceği reklam türüdür. Özellikle e-commerce firmaları bu reklam türünü sıklıkla kullanmaktalar.
Döngü reklamı oluştururken karşılaşacağınız ayarların üzerinden tek tek geçelim. Çünkü diğer reklam seçeneklerinde de çoğu seçenek aynı olacak.
Burayı ikiye bölersek,
- Facebook Sayfasını Bağla: Reklamınızı hangi Facebook sayfası ile vereceğinizdir. Biz örnek reklamımızda REN Union Facebook sayfasını seçiyoruz.
- Instagram Hesabı: Eğer reklam seti yerleşim ayarlarında reklamınızın Instagram’da da yayınlanmasını istediyseniz karşılaşacağınız seçenektir. Instagram sayfanızı bağlayabilir ya da Facebook sayfanız ile Instagram’da da reklam verebilirsiniz.
- Metin kısmı, döngü resimlerinizin üzerinde görülecek ve ilgi çekici, bilgilendirici bir metin yazmanızı gerektiren kısımdır. İlgi çekici resimler her zaman çok etkili olsa da metin kısmında yapacağınız bir imla hatası ya da cümle düşüklüğü, hedef kitlenizin reklamına burun kıvırıp pas geçmesine sebep olabilir. Bu yüzden görsel tasarımı ile birlikte metin yazarlığı da burada önemini gösterir.
- Destination kısmı, döngü görsellerine tıklayınca kullanıcıların nereye gideceğidir. İnternet sitenizi yazabilir ya da Facebook üzerinde bir Kanvas sayfa oluşturabilirsiniz.
- Kartlar kısmında iki seçenek var. Eğer görselleri anlamlı, sıralı bir bütün oluşturacak şekilde düzenlemediyseniz “En iyi performans gösteren kartları otomatik olarak başta göster” seçeneğini seçmelisiniz. Böylece Facebook, en çok etkileşime girilen görselleri ilk sıralara taşıyacaktır. Diğer seçenek “Sona sayfanızın profil resmini içeren bir kart ekleyin” ise, döngü reklamınızın her görseli farklı bir sayfaya yönlenen bir link içerecekse seçilmelidir. Böylece en sondaki görsel de web sitenizin ana sayfasına yönlendirecektir.
- Daha sonra görsel sayısını, başlıklarını, açıklamaları ve her bir görselin hedef URL’sini gireceksiniz. Burada işleri daha da eğlenceli hale getirebilir, görsel olarak Video / Slayt Gösterisi seçeneğini kullanabilirsiniz.Kullanacağınız döngü reklamlarının boyutu için önerilen boyut 1080 x 1080, videonun formatı .mp4 / .mov, çözünürlüğü en az 720p, uzunluğu en fazla 60 saniye ve boyutu da maksimum 2.3 GB olmalıdır. Slayt gösterisi için ise en fazla 35 saniyelik videolar ya da yüksek çözünürlüklü görseller kullanabilirsiniz.
- Eylem Çağrısı isteğe bağlı bir seçenek olup “Şimdi Başvur”, “İndir”, “Bizimle İletişime Geç”, “Kaydol” gibi call to action butonları ekleyebildiğiniz kısımdır.
- Son olarak Gelişmiş Seçenekler kısmında; eğer web sitenizin hedef linki çok uzunsa görünen bağlantı linki ekleyebilir, Google Analytics gibi araçlarla daha sonra analizini yapabilmeniz için reklamınıza parametre ekleyebilir ve Facebook ile remarketing yapmak için Pixel dönüşüm takiplerinizi ayarlayabilirsiniz.
Tek Görsel Reklamlar, adı üzerinde bir adet görsel ile hazırlayabileceğiniz, ancak hiçbir ek ücret ödemeden 6 taneye kadar oluşturarak zamanla Facebook’un en çok etkileşime girileni kullanmasını sağlayabileceğiniz reklamlardır.
Döngü reklamlardan farklı olarak, Ücretsiz Stok Görseller’den amacınıza uygun kaliteli bir görsel seçebilirsiniz. Eğer görseli kendiniz oluşturacaksanız, tavsiye edilen çözünürlük 1200 x 628 olarak belirtilmiştir.
Stok görsel sponsorluğunda oluşturduğumuz reklam örneğimizi hemen altta görebilirsiniz.
Tek Video Reklamlar, Döngü reklamlardaki video ayarları ile aynıdır. Tek Görsel Reklamlarından tek farkı, görsel yerine yüklediğiniz video oynayacak.
Slayt Gösterisi Reklamlarda da video yerine görselleri slayt olarak kullanabilirsiniz.
Tüm ayarları tamamlayıp “Sipariş Ver” dediğinizde, Facebook hızlıca reklam taslağınızı inceleyecek ve bir sıkıntı yoksa kısa bir süre içinde onaylayıp yayına alacaktır.
Facebook reklamlarınız onaylanmıyor ya da her şeyi doğru yapmanıza rağmen hemen hiç yayınlanmıyorsa, görsellerinizin üzerinde kullandığınız metin yoğunluğunu azaltmalısınız.
Instagram’da Nasıl Reklam Verilir?
Yukarıdaki bölümünde de değindiğimiz gibi, Instagram reklam verme için, Facebook üzerinden neredeyse Facebook reklamı vermekle aynı şeyleri yapıyoruz.
Instagram’da da potansiyel müşterilerinize ulaşmak, dijital varlığınızı pekiştirmek istiyorsanız, reklamlarınızın Instagram takipçisine dönüşebilmeleri için bir Instagram sayfası oluşturup, Facebook reklam hesabınıza bağlamanızı öneriyoruz. Öyleyse reklamlarımızı instagramda vermeye başlayalım!
Facebook & Instagram reklamlarınız için bir ajans arayışı içinde misiniz?
Facebook ve Instagram reklamları konusunda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. Facebook ve instagram reklam ajansı REN, markanızı her mecradan hedef kitlenize ulaştırmaya hazır.
Yorumlar