İçerik Tablosu
İnternet reklamcılığı markalar için olmazsa olmaz. Gerek Facebook, gerek Google gibi bu işin devleri tarafından oldukça da kolaya indirgenmiş durumda bu “internette reklam verme” işi. Örneğin, Google Türkiye’nin Youtube kanalındaki değerli rehberleri izleyebilir, sizler de Adwords ile kendi reklamınızı verebilirsiniz.
İnternet reklamlarında işin en önemli tarafı, belirli olan bütçenizi en etkili şekilde kullanabilmektir. Örneğin, haftalık 500 TL olan reklam bütçeniz ile verdiğiniz Adword reklamı ile sitenize 500 trafik çekebilmeyi başardınız. Ancak Adwords sertifikalı, işin uzmanı birisi aynı bütçe ile hem daha fazla sayıda trafik getirebilir, hem de gerekli optimizasyonları yaparak reklamınız ile yalnızca markanızla ilgilenebilecek kişilerin karşılaşmasını sağlayabilir. Böylece sitenize gelen trafik de hemen sitenizi terk edip bounce rate (hemen çıkış oranı) yükseltmeyecek, yüksek dönüşüm oranına sahip olacaktır.
Bu yazımızda önce tanımlardan başlayalım, internet reklam türleri ve fiyatlandırma çeşitlerinden bahsedelim. Daha sonraki yazılarımızda her mecra için ayrı ayrı nasıl reklam verilir anlatıp önerilerimizi sunacağız. Takipte kalın!
İnternet Reklamları Nelerdir? Önce Tanımlar
Email Reklamları
Kimilerince artık eskide kalmış olsa da, email reklamları hala sıkça kullanılan ve başarılı markaların önem vermeye sürdürdükleri bir konudur. Ülkemizde özellikle Yemeksepeti email reklamcılığını başarıyla kullanır. Buzzfeed’in hemen alttaki örneğine de bayılıyoruz tabii.
Email reklamları konusunda önemli bir uyarımız olacak. Kullanıcılara mail atmadan, topladığınız tüm maillerin kullanıcılar tarafından onaylanmış, mail yollamanıza izin vermiş olduklarından emin olmalısınız. 1 Mayıs 2015’ten itibaren tüketicilere izinsiz olarak yollanan SMS ve emailler için cezai yaptırımlar uygulanacaktır.
Peki neden email reklamcılığı diye soracak olursanız, hemen faydalarından da bahsedelim:
- Kişiselleştirilmiş, birebir iletişim için hala en iyi reklamcılık yöntemidir.
- Müşteri datası yorumlanıp email yollanacak kişiler segmente edilince, yüksek geri dönüşüm getirir.
- Diğer mecralardan farklı olarak, emailiniz tamamen size özel ve ölçülebilir bir alandır. A/B testler yaparak, istediğiniz gibi uyarlayarak en iyi açılma ve tıklanma oranlarına zaman içinde ulaşabilirsiniz.
Özellikle ücretsiz olarak 2000 kişiye kadar ayda 12000 email yollanabilen, kesinlikle önerdiğimiz mailchimp üzerinden 2015 yılı içerisinde tam 204.383.657.109 mail yollanmış.
Display Reklamları
Özellikle 2 milyondan fazla web sitesi, video ve uygulamayı kapsayan ve internet kullanıcılarının %90’ına ulaşan Google Görüntülü Reklam Ağı aracılığıyla belirli içeriklere, hedef kitlelere, konum veya daha farklı hedefleme özelliklerine göre banner reklamlarıdır. Tıklama veya görüntülenme ile ücretlendirilir.
Yıllardır banner reklamlarından rahatsız olan kullanıcıların kullandığı Adblock uygulamasının da artık “kabul edilebilir” reklam satacak olmasıyla gündeme gelmiştir. Düşük maliyetli olması sebebiyle en çok kullanılan, başarısız ellerde rahatsızlık verici seviyeye gelen ve bu yüzden de zaman içinde zamanla negatif bir algı oluşturmuştur.
Alttaki gibi başarılı bir hedefleme ve reklamın yer alacağı site ile bağdaşacak bir tasarıma sahip olması sayesinde yüksek bir geri dönüşüm getirebilir.
Özellikle daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen, yeni kampanya tanıtımları yapan markalara önerdiğimiz Google Görüntülü Reklam Ağı ile en yüksek geri dönüşümü alabilmek için birkaç önerimiz olacak:
- Remarketing, olmazsa olmazdır! Farklı kurgular oluşturarak, web sitenizi ziyaret etmiş kişileri “şu sayfaya gelmiş ama hemen çıkmış, sepete ürün eklemiş ama satın almamış” vs gibi farklı segmentlere ayırıp bu insanlara tekrar remarketing ile ulaşmalısınız.
- Hangi sitelerde, bu sitelerin hangi alanlarında, hangi hedef kitlelelere, hangi günler vs gibi reklamlarınızdan en iyi geri dönüşümü alabilmek için deneyler yaparak, zamanla en iyi geri dönüşüm getiren sonuca yönelmelisiniz. Bu konuda önerimiz, reklamlarınızı ilk kurunca seçtiğiniz maksimum 10 sitede deneylerinizi yapın. En iyiyi bulduğunuzu düşündüğünüzde kitlenizi büyütün.
- Sürekli yeni şeyler test edip, farklı banner alanlarını deneyin. Sakın ama sakın mobil reklam yerleşimlerini unutmayın!
- Okunaklı, şık bir tasarıma sahip bannerlar için işin uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
Metin Reklamları
Özellikle ihtiyaca birebir uygun, internette arama yapan kullanıcıların karşısına çıkmanızı sağlayan yoldur. Adwords üzerinden markanız ile ilgili belirlediğiniz anahtar kelimeler aratılınca sitenizin en üst sıralarda çıkması, böylece bu yapılan aramadan sitenize trafik sağlanması amaçlanır.
SEM (Search Engine Marketing) sektörünü oluşturan, Google Adwords sertifikalı uzman kişiler tarafından doğru bir şekilde uygulanınca iyi bir geri dönüşüm sağlayan metin reklamları konusunda da birkaç önerimiz var:
- Anahtar kelimeleri reklamınızın başlığında geçirmeyi unutmayın! Reklamınızı tetikleyen anahtar kelimeler kesinlikle reklamınızın metninde bulunmalı.
- Amacınızı iyi belirleyin. Satış yapma amacınız varsa, anahtar kelimelerle ilgisi olmayan landing sayfalarına yönlendirme yapmamalısınız.
- Reklamlarınızın kalite puanına dikkat edin. Yüksek kalite puanı sayesinde, daha ucuz bir maliyet ile daha üst sıralarda yer alarak aynı bütçe ile daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.
- Google’ın kullanımına yakın dönemde izin verdiği “Genişletilmiş metin reklamları“nı deneyin. Hemen altta bir örneğini görebilirsiniz.
Sosyal Medya Reklamları
Hayatımıza gün geçtikçe daha fazla hakim olan, sürekli kontrol edip vakit geçirdiğimiz sosyal medya da internet reklamcılığının en önemli kollarından birisi haline geldi.
Metin reklamları ile ters bir şekilde işleyen sosyal medya reklamlarında, marka kullanıcının demografik bilgilerine ve ilgi alanlarına göre karşısına çıkar. Arama metinlerinde ise hemen üstte konuştuğumuz gibi, kullanıcı markaya ulaşır.
Sosyal medya reklamları ile birbirinden çok farklı birçok kitleye ulaşabileceğiniz için, en önemli önerimiz bütçenizi hemen harcamaya çalışmak yerine ufak deneylerle en uygun maliyete en yüksek geri dönüşümü getiren kitleyi bulmaktır.
İnternet Reklamları Nasıl Fiyatlandırılır?
Görüntülenme Başı Maliyet (GBM) / Cost Per Thousand Impressions (CPM)
Nedir? Reklamverenlerin reklamlarının 1000 kez görüntülenmesi sonrası ödeme yaptıkları reklam türüdür. Reklamı görenlerin tıklayıp tıklamaması ücreti değiştirmez.
Kimler İçin En Uygundur? Büyük bir kitleye ulaşmak isteyen, marka bilinirliğini arttırmak isteyen ya da yeni kampanya duyurusu yapan markalar.
Fiyatlandırma Örneği CPM maliyeti 3 TL olan bir reklamınız, 600 TL bütçe ile 200.000 kişiye erişecektir.
Tıklama Başına Maliyet (TBM) / Cost Per Click (CPC)
Nedir? Reklamverenlerin her bir tık başına ücret ödeme yaptıkları reklam türüdür. Facebook, Google Adwords ve özel link yönlendirme reklamlarında (Bir haber sitesine banner reklam satımı vs) kullanılır. Facebook ve Adwords, belirlediğiniz maksimum TBM’ye kadar reklamlarınızı açık arttırmaya sokar ve bu yüzden TBM, maksimum belirlediğiniz rakamı aşmayacak şekilde değişebilir. Özel link yönlendirme satışlarında fiyat sabittir.
Kimler İçin En Uygundur? Sitelerine hızlıca trafik çekmek, elindeki bütçeyi elde edilen trafik üzerinden optimize etmek isteyen markaların tercihi olmalıdır. TBM reklam kampanyalarında dikkat edilmesi gereken nokta, elde ettiğiniz trafiğin gerçek dönüşüm oranına dikkat etmektir. Siteye gelen ucuz trafik satışa dönüşmezse, pek de bir yararı olmayacaktır.
Dönüşüm (Aksiyon) Başı Maliyet / Cost Per Action (CPA)
Nedir? Reklamverenlerin websitelerine yönlendirilen kullanıcıların belirledikleri aksiyonu gerçekleştirdiklerine ödeme yaptıkları fiyatlandırma türüdür. Bu aksiyon form doldurma, siteye üye olma, email listesine kaydolma, oyunu indirme gibi işlemler olabilir.
Kimler İçin En Uygundur? Asıl amaca odaklandığı için doğru uygulandığında en iyi sonucu getirecek olan bu fiyatlandırma türü, uzun süreli pazarlama stratejileri yapan markalar için en etkili yöntem olacaktır.
İnternet Reklamcılığı Neden Önemlidir?
Biraz da sayılardan bahsedelim. Markanızın büyümesi için internet reklamlarının neden çok önemli olduğunu onlar anlatsın.
- Ocak 2016 ayında yayınlanan raporlarda dünyada 3,42 milyar, Türkiye’de ise 46,3 milyon aktif internet kullanıcısı olduğu belirtilmiştir.
- Dünya genelinde 2,31 milyar aktif sosyal medya hesabı varken, bu sayı Türkiye’de 42 milyondur.
- 2015 yılından 2016’ya geçilirken ise, dünyada ve Türkiye’de aktif internet kullanıcı sayısı %10 büyümüştür.
- Türkiye’de günlük ortalama internet kullanımı 4 saat 14 dakikadır.
- Haziran 2016 tarihinde verilen rapora göre, Facebook’un 1,13 milyar günlük aktif kullanıcısı, 1,71 milyar ise aylık aktif kullanıcısı vardır. Hemen altta biraz daha eski olsa da yeterince yüksek rakamlara sahip bir infografiği bulabilirsiniz.
SEM ajansı arayışında mısınız?
SEM konusunda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. REN, markanızı her mecradan hedef kitlenize ulaştırmaya hazır.
Yorumlar