Anahtar Kelime Planlayıcı, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu ve hem SEO hem de internet reklamları için kullanılan çok yararlı bir araçtır. Bir kelimenin veya kelime grubunun aylık olarak belirli bir ülkede ve dilde Google’da kaç kere aratıldığı bilgisini verir. Böylece sitenize içerik eklerken hangi kelimelere önem vereceğinizi bulabilir, Adwords ile reklam çalışması yapacaksanız sitenize çekebileceğiniz trafik potansiyelini ve ödeyeceğiniz yaklaşık tık başı maliyeti görebilirsiniz.
İçerik ve dijital pazarlama ile ilgilenen herkes gibi bizde de köşede sürekli açık duran Anahtar Kelime Planlayıcı nasıl kullanılır, nereden ulaşılır sorulara sırayla cevap verelim.
Google’a bu muhteşem aracı ücretsiz bir şekilde sunduğu için tekrardan teşekkür edip başlayalım.
Anahtar Kelime Planlayıcı nasıl açılır ve kullanılır?
Öncelikle belirtmek isteriz ki Anahtar Kelime Planlayıcı, Google’ın internet reklamcılığında çığır açan Adwords kolunun bir parçasıdır. Bu yüzden öncelikle bir Google hesabınızın olması, Adwords üzerinden giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Bu yüzden aslında “Adwords hesabı nasıl oluşturulur?” sorusu ile başlamalıyız. Daha da temeli “Google hesabı nasıl oluşturulur?” dersimizi kaçırdıysanız hemen şöyle alalım.
Adwords hesabı oluşturmak için öncelikle https://adwords.google.com adresinden Google hesabınız ile giriş yapmalısınız. Giriş yapınca sakin olun, hemen “Geç, geç, sonraki, devaaaam!” deyip aceleci olursanız Google’ın ufak bir çakallığı ile karşılaşacaksınız.
Üzgünüz Google, seni severiz ama yemezler :).
Adwords’e giriş yaptığınızda alttaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.
Sizden e-posta adresinizi ve web sitenizin linkini soruyor. Bunları doldurup hemen “Devam” demeyin! Bakın yukarıda gözden kolayca kaçabilen bir seçenek daha var.
Burada mavi ile yazan “Adım adım açıklanan kurulumu atlayın.” linkine tıklamazsanız, Adwords kullanmayacak ve sadece ücretsiz olarak Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmak istiyor olsanız bile Google sizden kredi kartı bilgilerinizi girmenizi isteyecek. Siz bir Adwords reklamı vermediğiniz sürece hiçbir şekilde paranız çekilmeyecek, ancak yine de işleri oldukça kolaylaştırıp zaten parasız kullanacağınız bir araç için dertlenip uğraşmaya gerek yok.
“Adım adım açıklanan kurulumu atlayın.” linkine basınca size ülke, saat dilimi ve para biriminizi soracak. Yine Adwords kullanmayacaksanız sizi pek ilgilendirmeyen şeyler. Yine de siz doğru bilgileri girin. Ne olur ne olmaz.
Devam deyince de Adwords giriş ekranına yönlendirileceksiniz. Google’ın benzersiz hizmetlerinden Adwords’u öğrenmek için burada yer alan öğretici yazıları okuyabilir, biraz kurcalayabilirsiniz. Korkmayın, nasıl olsa bir ödeme bilgisi seçmediniz :). Biz asıl işimize odaklanıp Anahtar Kelime Planlayıcı’yı bulalım.
Üst kısımda yer alan Araçlar içerisinde Anahtar Kelime Planlayıcı’ya tıklayın.
Karşınıza 5 adet seçenek gelecek. Planlayıcı’yı beş farklı amaç için kullanabilirsiniz. Google’ın açıklamaları ile ayrıntılı olarak her biri ne işe yarar öğrenmek isterseniz, burası işinize yarayacaktır. Biz kısaca tek tek üzerlerinden geçelim.
Özet olarak Anahtar Kelime Planlayıcı’yı beş farklı şekilde kullanabilir, farklı türde çalışmalarınızı data ile besleyebilirsiniz.
- Kelime öbeği, web site veya kategori kullanarak yeni anahtar kelimeler arayın: Web sitenizin linkini, sektörünüzü girerek işiniz ile alakalı Google’da aratılan anahtar kelimelere ulaşmak için etkili bir yoldur. Böylece Adwords reklamı yapmasanız bile sitenizde ve site içi SEO çalışmalarınızda bu kelimelere yer vererek organik trafiğinizi yükseltebilirsiniz.
- Arama hacmi verilerini ve trendlerini alın: Buradan da merak ettiğiniz, işiniz ile ilgili kelimeler her ay ortalama kaç kere aratılıyor öğrenebilirsiniz.
- Yeni anahtar kelimeler elde etmek için anahtar kelime listelerini birleştirin: Burada da yine işiniz ile ilgili kelimelerden yeni, yaratıcı kelime öbekleri yaratabilir ve Adwords üzerinde tahmini tbm rakamına ulaşabilirsiniz. Adwords kullanmayacaksanız pek işinize yaramayabilir.
- Tahmin almak için bir anahtar kelime listesi girin veya yükleyin: Adwords üzerinden bütçenizi nasıl değerlendirebileceğinizi görebilirsiniz. Hiç aklınızda olmasa bile bir bakmanızı öneririz. Günde 10 TL bile harcasanız kaç müşteriye ulaşabilirsiniz, kaç tık alabilirsiniz gibi tahminlere bakabilirsiniz. (Eğer Adwords konusunda bir çalışma yapmak istersenizburada olduğumuzu hatırlatalım 🙂 )
- Hesabınızdaki kampanyalar veya anahtar kelimeler için tahminler alın: Hali hazırda aktif olan Adwords kampanyanızı daha da optimize etmek, bütçe arttırsanız ya da azaltsanız neler değişir gibi hesaplamaları görmek için idealdir.
Yazımızın başında Google’ın ufak hınzırlığını gözler önüne sermiş, adeta bir Saadettin Teksoy edasıyla durumu çözmüştük. Ancak Google bu, işini sağlama almış. Birazdan anlatacağımız ekstra özelliklerden yalnızda Adwords üzerinde aktif bir kampanyanız var ise yararlanabileceksiniz.
Bir örnek üzerinden anlatalım.
Mesela bir yemek tarifi siteniz var ve “portakal reçeli tarifi” ayda ne kadar aratılıyor diye merak ediyorsunuz. Hatta Facebook’ta da reklam vererek sitenize ekstra trafik çekmek, yeni kitlelere ulaşmak istiyorsunuz. Bunun için en iyi yol, Anahtar Kelime Planlayıcı’nın arama hacmi verilerine aylık olarak ulaşmaktır. Ay ay kaç kişi aşure tarifini arıyor görebilir, böylece bu sene hangi aylar aratılacağına dair iyi bir tahmin için gerekli datalara ulaşabilirsiniz.
Şimdi aktif bir Adwords hesabı ile kullanabileceğiniz Anahtar Kelime Planlayıcı’yı ve tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz planlayıcıyı sırayla görelim ve farklarına bakalım.
Hemen altta aktif bir Adwords hesabı ile erişebileceğiniz ay ay data bulunuyor. Bu veriye ulaşıp kolaylıkla “portakal reçeli” ve “portakal reçeli tarifi” aramalarının ortalama aylık 15 bin civarında olduğunu, ancak aslında bu rakamın Ocak ayında 50 bine kadar yükselip Temmuz ayında 2 bine kadar düşebildiğini görebilirsiniz. Böylece bu içerik ile ilgili Kasım ayında reklam çalışmalarını hazırlayıp Aralık – Ocak ve Şubat aylarında bütçenizin çoğunu kullanmanız gerektiğini, kullanıcıların da zaten bu içeriği aradıklarını görebilirsiniz.
Altta ise aktif bir Adwords hesabı olmadan, tamamen ücretsiz olarak erişebileceğiniz arama hacmi datası bulunuyor. Yine oldukça yararlı ancak 10bin – 100bin gerçekten çok büyük bir aralık, üstelik pazarlama stratejisi oluşturmak için zamanlama da çok önemli 🙁
SEO ve SEM ajansı arayışında mısınız?
SEO ve SEM konusunda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. REN, markanızı her mecradan hedef kitlenize ulaştırmaya hazır.