İçerik Tablosu
Google, dünyanın en büyük internet şirketlerinden birisi ve bunu sürekli akıllanan ve güncellendikçe gelişen arama motoru algoritmasına borçlu. Peki akıllanma derken neyi kastediyoruz? Google’da bir şey aratınca, işimize en çok yarayacak sonucu nasıl oluyor da saniyeden daha kısa bir süre içinde bulup karşımıza getirebiliyor?
Evet, bu yazımızda biraz Google öveceğiz. Zaman içinde yeni güncellemeler geldikçe biz de bu yazıyı güncelleyip genişleteceğiz. Bu yüzden linki bir yere kaydedip, ara sıra kontrol edin deriz.
Google Algoritmaları – Nelerdir? Neyi Değiştirirler?
Google Hummingbird Güncellemesi
Google arama algoritmasını oldukça değiştiren, yapılan en büyük güncellemelerden birisidir. Mottosu “daha hızlı, daha hassas”tır ve bu yüzden de ismi Hummingbird (Sinekkuşu) koyulmuştur.
Hummingbird güncellemesini bu kadar farklı kılan ise, Google’ın artık yapılan aramaları anlamlandırarak daha iyi sonuçlara ulaşabilmesidir. Özellikle mobilleşme devrimi ile birlikte ses komutuyla yapılan Google aramalarının sayısı da oldukça arttı. Hemen alttaki grafikten “Annemi ara”, “Babam ara” ve “Evin yolunu göster” gibi Google aramalarının sayısının zamanla katlanarak arttığını görebilirsiniz.
Hummingbird güncellemesi öncesi böyle bir arama sonucu “Anne”, “Baba”, “Ev” gibi arama kelimeleri taranıp karşınıza Wikipedia’da bu kelimelerin tanımları, tarihsel evrimleri vs çıkacaktı. Ancak Hummingbird, Google’ın bunun sıradan bir arama değil de bir komut olduğunu anlayıp akıllı telefonun bu komutu uygulamasını sağladı.
Yabancı kaynaklarda semantic web (anlamsal web) olarak geçen bu devrim niteliğindeki güncelleme ile özellikle soru halinde yapılan aramalara cevap verebilecek nitelikteki kaliteli içerik sahibi siteler öne çıktı.
Google Penguen Güncellemeleri
SEO Nasıl Yapılır? yazımızda anlattığımız, Black Hat SEO çalışmalarına karşı Google’ın aldığı önlemleri içeren güncellemedir. Parayla link satın alma, paravan blog ağı oluşturarak kendi websitesini öne çıkarma gibi hızlı sonuca ulaştırabilen, ama oldukça riskli SEO çalışmalarını içeren Siyah Şapka yöntemlerine karşı Google da silahlarını Penguen güncellemeleri ile güçlendiriyor.
Sitenize verilen bağlantılar her zaman sizin kontrolünüzde olmayabiliyor. Bu yüzden Penguen filtrelerine takılmamak için, Google Search Console aracı ile sitenize verilen bağlantıları sık sık kontrol etmeli, zararlı gördüğünüz bağlantıları disavow aracı ile Google’a bildirmelisiniz.
Google Panda Güncellemeleri
Panda ise, Google’ın içerik kalitesi ile ilgili güncellemelerine verdiği isimdir. Kalitesiz içerik üretip anahtar kelimeleri durmadan anlamsız bir şekilde tekrar eden, kullanıcı deneyimini önemsemeyip içeriği galeriler şeklinde bölen, böylece daha fazla sayfa gösterimine sahip olan web siteleri, Panda güncellemeleri sonrası gittikçe güçlerini kaybetmektedirler.
Özellikle 2014 yılında Türkiye internet dünyasının en büyük sitelerinden birkaçı Google tarafından cezalandırılmış, birkaç saat boyunca bu siteler Google arama sonuçlarından kaldırılmıştır.
Google’ın Panda filtrelerine takılmamak için yapmanız gereken üç şey var. Aslında bunlar ekstra şeyler değil, içerik üretirken alışkanlık haline getirmeniz gereken egzersizler diyebiliriz.
- Google’ın thin content (zayıf içerik) olarak adlandırdığı, okucuyucunun hiçbir sorusuna cevap vermeyen aksine belirlenen anahtar kelimeleri spamlayan kalitesiz içerik üretmekten kaçının.
- Kopya içerikten uzak durun. Eğer bir siteden alıntı yapacaksanız kaynak gösterin.
- İçeriği arama motoru için değil, okuyucular için yazın. Anlamsız bir şekilde rastgele anahtar kelimelerden oluşan içeriklerin artık SEO konusunda hiçbir şansları yok!
Güncel Google Algoritma Değişiklikleri
Penguen 4.0 Güncellemesi – 23 Eylül 2016
Penguen 4.0 güncellemesi ile artık Penguen algoritması gerçek zamanlı çalışmaya başladı. Bu da Google algoritmalarında son yıllarda yapılan en büyük değişikliklerden birisi oldu.
Böylece artık ceza almış siteler durumu düzeltince negatif etkilerden daha çabuk kurtulabilecekler, ya da daha iyi sıraları hak eden bütünsel içerikler, üst sıralara daha hızlı tırmanabilecekler.
Ayrıca artık Google, web siteleri bütünsel olarak da sayfa sayfa değerlendirip spam olup olmadığına karar veriyor. Bunun da user generated content sitelerin gittikçe artmasından dolayı olduğunu düşünüyoruz.
Mobil Dostu Site Güncellemesi 2 – 12 Mayıs 2016
Mobil internet kullanımının gittikçe artmasıyla birlikte bu ikinci mobil dostu site güncellemesi ile artık mobil uyumlu olmayan web sitelerin SEO arenasında hiç şansları kalmadı diyebiliriz.
Özellikle sesli komutlar ile yapılan aramaların artması ve Google’ın arama sonuçları sonuçlarının belirlenmesinde kişinin konumunun etkili olduğunu açıklamasıyla artık bir site daha kuruluş aşamasındayken mobilde nasıl görüneceği, başarılı bir kullanıcı deneyimi sağlayabileceği kesin olarak kararlaştırılmalıdır.
Mobil uyumlu sitelerin önemi konusunda en büyük örnek, Reddit’in mobil uyumlu hale gelmesinin gecikmesi ve “Mobilegeddon” furyasında yaklaşık %27 gibi büyük bir trafik kaybına uğramasıdır.
RankBrain Güncellemesi – 26 Ekim 2015
RankBrain, gittikçe akıllanan Google arama algoritmasının yapay zekasına verilen isimdir. Google arama sonuçları sıralamasını belirleyen ve açıklanmış en önemli üçüncü faktördür. İlk ikisi açıklanmamış olsa da ilk sırada linkler, ikinci sırada anahtar kelimeler olduğu düşünülmektedir.
RankBrain sayesinde Google’da aratılan anahtar kelimenin kendisinin olmadığı, eş anlamlılarının bulunduğu bir makaleniz bile o aramada sonuç sayfalarında yüksek sıralarda yer alabilir.
Mobil Dostu Site Güncellemesi – 22 Nisan 2015
26 Şubat 2015 tarihinde az rastlanan bir şey oldu ve Google kendi webmaster blogunda 21 Nisan 2015’ten itibaren mobil cihazlarda yapılan aramaların sonuçlarının belirlenmesinde bir sitenin mobil uyumlu olup olmadığının önemli bir sinyal olacağını belirtti.
Google’ın bu önerisini pek dikkate almayıp ciddi trafik kaybına uğrayan siteler de “Mobilegeddon” furyasından nasiplerini almış oldular.
Ayrıca sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test etmek için Google çok önemli, ücretsiz bir araç yayınladı: Mobil Uyumluluk Testi.
Hemen üstte REN Union projelerinden techoyun.com sonucu gibi olumlu bir sonuç almalısınız.
Ne yapsanız olmuyor, sürekli değişen Google kuralları ve SEO dünyasından istediğiniz verimi alamıyor musunuz?
Bu konuda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. REN, markanızı Google aramalarında hak ettiği üst sıralara taşımaya her zaman hazırdır.
Ayrıca Google Algoritma Değişiklikleri Zaman tünelimizden son yıllarda yapılan büyük değişiklikleri inceleyebilirsiniz.
Yorumlar