İçeriğe geç →

Meta Keywords: Neden Kullanmıyoruz?

Ortalama Okuma Süresi: 2 minutes

SEO’da meta etiketlerinin önemi tartışılmaz. Bu blog yazısını gördüğünüzde “hadi canım, meta keywords etiketini artık kullanmadığımızı herkes bilir!” diyebilirsiniz. Gerçek şu ki hala bir çok web sitesi sayfalarında meta anahtar kelimeleri tutuyorlar. Ek olarak, Google Trends’e bakarsak insanlar hala meta keywordleri nasıl yazacaklarına dair aramalar yapıyorlar. Bu aramalar son 5 yıla göre baya bir azalmış olsa da bu konuyu boş geçmek istemedik.

Meta Keywords Nedir?

Bu etiketlerin geçmişi 1995 yılına kadar uzanıyor. İnsanlar arama motoru olarak AltaVista ve Infoseek gibi yerleri kullanıyordu ve internet hala çok masumdu. Web sitenizin bir sayfasına meta keyword etiketlerini ekler, o sayfanın anahtar kelimelerini arama motorlarına belirtmiş olurdunuz. Aşağı yukarı şu şekilde gözükürlerdi:

meta name="keywords" content="seo, arama motoru optimizasyonu, google optimizasyonu, arama motoru sıralama"

Bu meta keywords elementi, tıpkı diğer bütün meta etiket elementlerinin de olduğu gibi ziyaretçiler tarafından değil arama motorları tarafından görüntüleniyordu. Sayfanızın meta etiket bölümüne eklediğiniz kelimeler, bu kelimelerle yapılan aramalarda görünmenize yardımcı oluyordu.

Eğer kendinize sorduğunuz soru “Google gerçekten insanlara hangi kelimede çıkmak istediklerini sorup yükselmelerine yardım mı ediyordu?” ise, evet, gerçekten de öyle yapıyordu. Eğer o dönem işlerin çok daha kolay olduğunu düşünüyorsanız haklısınız. Arama motorları da bir süre sonra öyle düşünmeye başladı. İnternet büyüyüp, daha reklama açık bir ortam haline gelince insanlar web sayfalarının meta keywords bölümünde kelimeleri spamlamaya başladılar. Bu sebeple arama motorları da bu kelimeleri görmezden gelmeye karar verdi.

Meta Keywords Etiketinin Ölümü

Meta Keywords etiketinin bitişi ile ilgili diğer ayrıntılara da şöyle bir göz atalım. 2009 yılında Google resmi blogunda yayınladığı yazı ile mesajı net olarak verdi: “Google keywords meta etiketini web sıralamalarında kullanmıyor.” O dönemin web spam takımının başında olan (Şimdilerde kendisi ABD hükümeti için çalışıyor.) Matt Cutts durumu bir video da anlattı:

Yahoo ve Bing Meta Etiketleri Kullanıyor mu?

Yine aynı yılın Ekim ayında SMX East konferansında Yahoo artık meta keywords etiketini kullanmadıklarını duyurdu. Daha sonra bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Yahoo meta keywords etiketini indexliyordu ama bu yine de web sitenize hiç bir fayda sağlamıyordu.

2014 yılında ise Bing tarafından şöyle bir açıklama geldi:

Bugün çok belli ki meta anahtar kelime etiketi SEO bazında ölü bir noktada. Belki reklam sistemlerinde botlara içeriğin konusunu sinyallemek için kullanılabilirdi ama bu tarz teknolojiler bile geçmişte kaldı.

Hatta daha önce kendi algoritmalarını öyle bir şekilde güncellemişlerdi ki, meta keywords etiketini yanlış kullanmak sitenize büyük ölçüde zarar veriyordu. Çünkü bing bunu bir sıralama sinyalinden çok spam sinyali olarak değerlendirdi.

Kısaca, meta keywords etiketini kullanarak zaman kaybetmeyin. Bu meta etiketini doldurmaya harcayacağınız zamanı içeriğinizi geliştirmek için kullanın.

Kategori: SEO

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir