İçeriğe geç →

Neden Gamification Kullanmalısınız?

Ortalama Okuma Süresi: 5 minutes

Gamification, ileriye dönük kuruluşlar tarafından etkileşme ve öğrenme dürtüsünü daha faydalı bir seviyeye taşımak için yıllardır kullanılıyor. Fakat henüz herkes bu konuda net bir ikna seviyesine gelmiş değil. Bu yüzden sorduk, neden gamification?

Şüphecilik, örnek eksikliği ve yanlış bilgilendirmeler başta olmak üzere işletmelerin gamification sistemlerine geçişlerine engel olan bir takım faktörler mevcut. Bir çoğunuz bir karşı koyma ile tek başına savaşmak zorunda kalmış olabilirken, bazılarınız da ileride bununla karşı karşıya gelecek. Durumunuz ne olursa olsun, gamification konusunda doğruları ve yanlışları bilmekte büyük fayda var. Bu yüzden bu blog yazısında sizlere gamification’dan faydalanmanız için 7 sebep sunacağız.

Eğer oyunlaştırma kavramı hakkında sorulara sahipseniz, öncelikle oyunlaştırma nedir yazımıza göz atmanızı öneririz.

Verimliliği Arttırma

Müşteri hizmetleri cevap oranında %40 artış

Verimliliğin işletmeler için ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizmemize gerek yok. Bu konu üzerinde ciddi çalışmalar yapan en önemli ülkelerden biri Birleşik Krallık.

2008’den beri Birleşik Krallık’ta bulunan bir çok işletme verimliliği arttırma konusunda büyük problemler yaşadı. Özellikle ülkede hesaplanan verimlilik oranının Amerika Birleşik Devletleri’ne ait istatistiklerin %40 kadar altında kalması durumu ülkenin ekonomisi için bir kırmızı bayrak haline getirdi. Hatta kendileri buna “verimlilik bilmecesi” adını verdiler çünkü Birleşik Krallık ekonomisi büyümeye devam ettiği halde verimlilik oranlarında bir artış yaşanmıyordu.

Verimliliğin arttırılması e-öğrenme için önemli bir nokta ve gamificationın uygun bir şekilde kullanılmasının bu konuda önemli sonuçlar elde etmeye yardımcı olduğuna dair önemli kanıtlar mevcut.

Bu konuda verebileceğimiz iyi örneklerden biri de bir uygulama yönetim platform şirketi olan Engine Yard tarafından yapılan oyunlaştırılmış müşteri destek topluluğu. Oyun mekanikleri kullanarak çalışanları daha fazla katkı yapmaya cesaretlendiren sistem sonunda firma, cevap verilen müşteri isteklerinin sayısında %40’lık bir artış kaydetti.

Çalışan Etkileşimini Arttırma

Gönüllü katılım oranında %80 artış

Çalışanların öğrenme programlarına duyduğu ilgiyi arttırmak, sadece bireysel çalışanların performansı açısından değil, şirketin finansal sağlığı açısından da daha iyi sonuçlar almak anlamına geliyor. SHRM Foundation tarafından hazırlanan rapora göre etkileşen çalışanlara sahip şirketler, kazançlarının rakiplerinden üç kat daha hızlı büyütebilmektedirler.

Gamification, motivasyon ve eğlencenin arttırılması için oyun mekaniğinin kullanımı yoluyla çalışanların katılımını arttırmak için önerilebilecek en güçlü araçtır. Axonify’ın raporuna göre organizasyonlarında gamificationdan faydalanan işletmeler, çalışanlarının gönüllü katılım oranında %80’lik bir artış kaydettiler.

Devamsızlıkta Azalma

Çalışanlar için devamlılık oranında %24 artış

Belki bir çok kişi farkında değil fakat çalışanların devamsızlığı bir çok işletme için göz yaşartıcı maliyetlere sebep olabilmektedir. Yine Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmalar, işe gelmeyen bir çalışanın firmaya o günlük maliyetinin yaklaşık 2600 TL (£554) olduğunu söylüyor. Eğer bütün ülke ekonomisini göz önünde bulundurursak bu yaklaşık 472 milyar TL (£100 milyar) kayıp anlamına gelmekte.

Gerçek anlamda etkileşim sahibi bir çalışan kitlesinin gün kaçırma ihtimali çok daha düşüktür. Badgeville’den gelen raporlara göre çalışan motivasyonunu arttırmak için gamificationdan faydalanan firmalarda devamlılık oranlarında %24’lük bir artış kaydediliyor.

Bilgiyi Arttırmak

Çalışanlarda ortalama %30 bilgi artışı

Özellikle öğrenme ve geliştirme departmanları için “bilgi” her zaman bir problem olmuştur. Eğer bir çalışan işi gereği ne yapması gerektiği bilgisine ulaşmakta zorluk çekiyorsa, bu durum yavaş yavaş işin performansını düşürürken, ardından da bir alt kademeyi etkilemeye başlamakta.

Gamification çalışanlara bilgi girişi, hatırlama ve kullanım konusunda çok büyük faydalar sağlayan bir araçtır. İspanyol bir işletme olan retaME’de yaşanan deneyime bir göz atalım: Bu firma çalışanların yeni ürün tanıtımları veya satış etkinlikleri çerçevesinde desteklenmesine yardımcı olmak için oyunlaştırılmış bir aplikasyon kullanıyor. Bu uygulamada geçen süre boyunca tam 35,000 kişi 8 milyondan fazla soruya cevap verdi. Sonuç olarak da çalışan bilgisi oranında %30’luk bir artış kaydedildi.

Satışları Arttırmak

Çapraz satışlarda %12 artış

Neden gamification sorunsalında birilerini ikna etmek için kullanabileceğiniz en önemli maddeye geldik. Satışları arttırmak ve büyüme neredeyse her işletme için en büyük önceliktir. Oyunlaştırmanın bu hedefe yaptığı katkı her zaman çok görülebilir bir noktada olmayabilir.

Madde önemli olduğu için örneği de çok uzaklardan getirmeyelim dedik: Neden Oyunlaştırma sorusuna en güzel cevaplarından birini Yapı Kredi Bankası veriyor.

Türkiye’nin en büyük bankalarından olan Yapı Kredi Bankası vezne personeli için oyunlaştırılmış bir eğitim programı kullanıyor. Programı kullanmaya başlatıktan bir kaç hafta sonra istatistiklerine göz atan banka, çapraz satışlarda %12’lik bir artış gözlemledi. Eğitim programlarına oyunlaştırma ile dijital bir yaklaşık yapılması, bankaya aynı zamanda daha önce uygulanan yüz yüze eğitime göre büyük maddi tasarruf sağladı.

Davranış Gelişimi

Güvenlik olaylarında %55 azalma

Kültürü değiştirebilen ve çalışan davranışlarını etkileyebilen firmalarda ihlal durumlarına çok daha nadir rastlanır. Doğal olarak da itibar ve iş kaybı riski çok daha düşük olur. Fakat etkili bir davranış kontrolü sağlamak, çalışanlara iyi bir eğitim verip herkesin bu eğitimde öğrendiklerini uyguladığından emin olmaktan çok daha kapsamlı bir iştir. Çalışanlar sorumluluklarını ezberlemek yerine anlamalı ve bu bilgiyi doğru olanı yapmak için kullanmalıdırlar.

Biraz karmaşık gözükebilen bu konu için en iyi örneklerden biri dünya perakende devi Walmart’ın lojistik bölümüdür. Sağlık ve güvenlik kültürünü çalışanlarına aşılamak için oyunlaştırılmış bir bilgi platformundan faydalanan şirket, kullanım sonrası kaydedilebilen güvenlik olaylarında %55’lik büyük bir düşüş kaydetti.

Zamanı ve Yetkinliği Hızlandırmak

Oyunlaştırılmış kurslarda %50 daha yüksek tamamlama oranı

Yeni çalışanlardan hızlıca faydalanmaya başlamak her firma için aşırı önemli olduğu gibi, firma çalışanları için de aynı büyüklükte bir önem taşımaktadır. Şirkette aldıkları rol bakımından kendilerini güvende hisseden yüzleri etrafta uzun bir süre boyunca görme şansımız daha yüksektir. Yine SHRM Foundation tarafından sağlanan veriye göre iyi bir başlangıç veya tanıtım programından geçen kullanıcıların yaklaşık %69’u firmada en az 3 yıl çalışmaya devam etmektedir.

Çok uluslu profesyonel hizmet şirketlerinden biri olan Deloitte, liderlik eğitimi alan yeni yöneticilerin iş hayatından çok başarılı olduğunu biliyordu. Fakat bunu gerçekleştirenler sadece eğitimlerini eksiksiz olarak tamamlayan adaylardı. Firma, kurs bitirme oranlarını %50 gibi yüksek bir oranda arttırmak için oyunlaştırma kurgularından faydalandı.

Sonuç

Bir öğrenme profesyoneli olarak gamification’ın işletmelere sağladığı faydalara ve “neden gamification?” sorusunun potansiyel cevaplarına aşina oldunuz. Fakat çalışma arkadaşlarınız sizinle aynı görüşleri paylaşmıyor olabilir.

Oyunlaştırmanın işletmelere çok büyük faydalar sağladığı gerçeği tartışılamaz. Fakat işe yaraması için işletme liderlerinin oyunlaştırmayı organizasyonun geniş yelpazelerinde bulunacak en uygun noktaya yerleştirmesi gerekmektedir.

Organizasyonunuz için belirlediğiniz hedefler doğrultusunda oyunlaştırmanız gereken bölgeyi tespit etmek için her zaman bir kahvenizi içmeye hazırız. Bizi arayın ve firmanız için oyunlaştırma kurgularını hep beraber tartışalım!

Kategori: Oyunlaştırma

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir