İçerik Tablosu
Bir blog yazısı yazmak, diğer bütün yazı işlerinde olduğu gibi bir yetenek. Okuyucuların dikkatini kendi blog yazısının üzerinde tutabilmek için yazı yapısının çok iyi kullanılması gerekiyor. Başlıklar, altbaşlıklar ve temiz paragraflar kullanarak okuyucularınızın yazının ana fikrine daha rahat odaklanmalarını sağlayabilirsiniz. Eğer insanlar yazınızı daha rahat şekilde anlayıp beğenirlerse, yazıyı sosyal anlamda beğenme, paylaşma veya link verme ihtimalleri de artacaktır. Kısaca, Google sıralamanızı arttırmanız için blog yazılarını nasıl yazmanız gerektiğini öğrenmeniz şart. İşte bu sebepten ötürü REN Union Blog sunar: SEO Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
Bazı içerik üreticileri için SEO amaçlı bir makale yazmak ile insanların okuyup beğenmesini amaçlayan bir makale yazmak iki ayrı konu. Biz buna kesinlikle katılmıyoruz. Bugünlerde SEO’nun iyice yaygınlaşması ile blog sonuçlarında da rekabet bir hayli arttı. Bu yüzden eğer bir şeyi en iyi şekilde yapmıyorsak, hiç yapmasak daha iyi demekte fayda var. Sadece arama motoru botlarının anlayacağı bir SEO makalesi yazmak o yazıyı okumaya gelen insanların deneyimi oldukça olumsuz şekilde etkileyecektir. Deneyimi kötü etkilenen kullanıcılar yazıyı okumadan çıkacak, web sitenizin kalitesini de ciddi anlamda düşüreceklerdir. Sonuç olarak öyle ya da böyle SEO hedeflerinize ulaşmanız zora girecektir.
Bu blog yazısında sizlere hem iyi bir kullanıcı deneyimi ve okunulabilirlik veren hem de SEO dostu blog yazısı nasıl yazılır onu inceleyeceğiz.
Güzel Blog Yazıları İçin Temel Yazım İpuçları
Her şeye başlamadan önce yazımızın iyi bir yazı olması gerektiğini anladık. Bir çok blogger içerik yönetim sistemlerinde yeni blog yazı ekleme sayfasını açar ve yazmaya başlar. Akıllarına gelen her şeyi o alana dökerler. Eğer doğal bir yazar yeteneğine sahipseniz tabii ki bunu yapabilirsiniz. Fakat doğal olarak o kadar yetenekli olmayanların bir takım yardımlara ihtiyaçları olabilir. Bu yüzden bizler birazdan okuyacağız kuralları takip etmeyi öneriyoruz.
Yazmadan Önce Düşünün
Blog yazınızın vereceği mesaj hakkında iyice düşünün. Okuyucularınıza ne söylemek istiyorsunuz ya da yazınızı etrafına kurmak istediğiniz merkez soru nedir? Yazınızın amacı ne olacak? Yazınızı okuyan kullanıcıların yazıyı bitirdikten sonra ne yapmasını istiyorsunuz? Bu sorulara kafanızda birer cevap bulun, hatta işi daha ileri götürmek istiyorsanız cevaplarınızı bir yere not edin.
Blog Yazınızın Mimari Yapısını Not Edin
Blog yazınıza mimari bir yapı oluşturarak başlayın. Her blog yazınızın yapısında bulunması gerekenler:
- giriş bölümü (yazı konunuzu tanıtmak)
- gövde (yazının ana mesajının verildiği bölüm)
- sonuç (önemli noktaların özetlendiği ve yeni bir fikrin ortaya atıldığı bölüm)
Evet, ilkokuldan beri gördüğünüz kompozisyonlarda giriş – gelişme – sonuç olur mantığına çok yakın. Bu üç bölümde neler yapmak istediğinizi bir kenara not alın. Şimdi yazınızın bir özetine sahip olduğunuz. Gerçek yazım işlemine geçebilirsiniz.
Paragrafları Kullanın
Herkes paragrafları kullanır evet, burada kilit nokta paragrafları mantıkla örtüşür şekilde kullanmak. Sadece güzel görünüyor diye çok garip paragraf kullanımlarına imza atanlar var. Yazınızda yeni bir paragrafa geçiyorsanız bunun geçerli bir sebebi olmalıdır. Bütün paragraflar bir ana fikri yada konuyu temsil etmek zorunda. Bu ana fikri bir paragrafı okuduğunuzda anlamanız gerekiyor daha fazla şeye değinmeniz gerekiyorsa daha fazla paragrafa ihtiyacınız var demektir.
Başlıkları Kullanın
Başlıklar biraz önce bahsettiğimiz mimari yapının temel taşları, bu yüzden onları kullanmanız gerekiyor. Okunabilirlik için çok önemli oldukları gibi, SEO içinde kilit önem taşımaktadırlar. Başlıklar Google’ın yazınızın ana konusu ve değindiği alt maddeleri daha iyi anlamasına yardımcı olur ve sonucunda sitenizin arama sonuçlarında daha iyi sıralar almasını sağlar. Eğer okuyucuların yazının içerisinde yollarını bulabilmelerini istiyorsanız altbaşlıkları da kullanmalısınız. Altbaşlıklar okuyucuya yön gösteren, sayfayı iyi taramalarını sağlayan ve genel yapıyı anlamaları kolaylaştıran mükemmel bir silahtır. Bu alt başlıklarda hedef anahtar kelimelerinizi de kullanırsanız, hem okuyucunun sevdiği hem de SEO dostu blog yazısı işini kaptınız demektir. Başlık kullanımı örnekleri için blogumuzdaki diğer bütün yazıları inceleyebilirsiniz fakat uzunluğu ile iyi bir örnek olduğu için seo rehberi yazımıza mutlaka göz atın.
Sinyal Kelimelerini Kullanın
Sinyal kelimelerini okuyucuların yazınızı daha iyi tarayıp ana fikri ulaşmasını oldukça kolaylaştırmakta. Hemen bir örnekle açıklayalım: Diyelim ki yazınızda insanlara sziin ürününüzü almaları için üç sebebi anlatıyorsunuz. Kullanmanız gereken sinyal kelimeleri: “İlk olarak”, “ikinci”, “son olarak” olabilir. Ayrıca “yine de” ve “kesinlikle” gibi sinyal kelimeleri de okuyucuların bir şeyleri netleştirmesi konusunda çok etkilidirler. Mesela “Bu sebepten ötürü” gibi bir sinyal kelimesi kullanırsanız okuyucular oradan hemen sonra bir sonuç geleceğini anlayacakları için yazıyı takip etmeye devam edeceklerdir. Bu yüzden sinyal kelimeleri yazılarınızın genel yapısı için çok ama çok önemlidirler.
Yazınızı İnsanlara Okutun
Hayır, burada yazınızı yayınladıktan sonra insanlara “yazımı okuyun” diye spam yapın demeyeceğiz. Yazınızı bitirdikten sonra yayınlamadan önce tanıdığınız bir yada bir kaç kişinin yazıyı okumasını sağlayın ve yazının ana fikrini anlayın anlamadıklarına bakın. Bu aynı zaman yazım ve anlatım bozukluklarını da tespit etmenize yardımcı olacaktır.
Makalenizin Uzunluğunu Ayarlayın
Makalelerinizin en az 300 kelimeye sahip olduğundan emin olun. Google uzun makaleleri sever fakat makaleniz çok uzun olursa bu da okuyucuyu korkutabilir. Bu yüzden 700 kelime civarını hedefleyerek başarılı makaleler yayınlayabilirsiniz. Genel kuralı da hatırlatmakta fayda var: anahtar kelimeniz toplam kelime sayısının %1 ya da %2’sini geçmemelidir. Yani 300 kelimeden oluşan bir makalede anahtar kelimeniz 3 ila 6 kere geçmelidir.
Önceki İçeriklerinize Link Verin
Eğer daha önce seçtiğiniz konu ile alakalı bir şeyler yazdıysanız mutlaka bu yazınızdan da oraya link verin. Konu hakkında otoriter bir görüntü sergileyeceğinizden bu aksiyon yazınızın daha güçlü olmasına yardımcı olacaktır. Ek olarak, kurduğunuz link yapısı sitenizin SEO değerleri içinde oldukça önemlidir. Ve tabii ki, okuyucular diğer yazılarınızla da ilgilenip onları da okuyabilirler. Linki vermeden de geçmeyelim. Cornerstone Content bu yapıyı anlamanıza olukça yardımcı olacaktır.
Düzenli İçerik Ekleyin
Web sitenize düzenli içerik eklemek, Google’a sitenin canlı olduğunu göstermenin en iyi yoludur. Eğer web siteniz aktif değilse, Google sitenizi daha az ziyaret edecektir. Bu da sıralamalarınızı kötü etkileyebilir.
Sonuç: SEO Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
Sayfa üzerinde yapılan basit SEO numaraları ile Google’da üst sıraların alındığı dönemler geride kaldı. Şimdi dönem içerik dönemi. İyi içerik, sitenizi çok güçlendiriği gibi sosyal ağlarda da daha fazla beğeni ve paylaşım almanızı, ziyaretçilerinizi coşturmaya olanak sağlıyor. Tabii ki bazı numaraları kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz fakat en önemlisinin yalnızca iyi hatta çok iyi bir yazı yazmaktan geçtiğini unutmayın! SEO dostu blog yazısı konusunda hala yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçin.
Yorumları Gör (1)
Çok güzel, sade, net ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Elinize sağlık.