İçerik Tablosu
- 1 SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
- 2 Arama Motoru Optimizasyonu nedir?
- 3 SEO Yöntemleri
- 4 Site İçi SEO Çalışmaları – Nedir? Nasıl Yapılır?
- 5 Site Dışı SEO Çalışmaları – Nedir? Nasıl Yapılır?
- 6 SEO Rehberi – Sonuç
Dijital dünyanın dilinden düşmeyen, özellikle son yıllarda gittikçe önem kazanan bu meşhur SEO nedir? Nasıl yapılır? Bu yazımızda bu konunun derinliklerine inerek herkes için erişilebilir, başlangıç seviyesinde bir bilgi kaynağı oluşturacağız. İşte herkes için SEO Rehberi!
SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
Arama Motoru Optimizasyonu nedir?
SEO Rehberimize SEO kelimesinin İngilizce “Search Engine Optimization”ın kısaltması olduğunu ve bunun da Arama Motoru Optimizasyonu anlamına geldiğini belirterek başlayalım.
Peki optimize edilen bu şey de ne? Tasarım mı? Yoksa yazılar mı? Belki de bağlantılardır? Bu soruların hepsinin cevabı “Evet!”. SEO bütün bunlar ve hatta daha fazlasıdır! Fakat biz en baştan başlayacağız.
SEO Nedir? Sözlük Tanımı
Wikipedia ne diyor?
Wikipedia‘ya göre, Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına olanak sağlayan teknik düzenlemelerdir.
Herkesin anlayabileceği bir dilde konuşursak: SEO, online içeriklerin seçilen anahtar kelimelerde, arama motorlarının üst sıralarında yer alması için, onların üzerinde yapılan optimizasyon sürecidir.
Arama Motoru Dünyasına Genel Bakış
Araştırmalara göre internet üzerinde gerçekleşen etkileşimlerin %93’ü bir arama motoru ile başlıyor. Yapılan aramaların %71’inde ise arama motoru olarak Google tercih ediliyor.
Bütün bu yapılan Google aramalarında kullanıcıların %67’sinin ilk 5 sırada bulunan arama sonuçlarına tıkladığı bilgisini de eklersek, SEO’nun önemi herkes için netleşmiş olur.
Google arama sonuçlarının ilk sayfasında yer bulamayan siteler için söylenen oldukça sert bir şaka var:
Eğer bir ceset saklamanız gerekiyorsa, onu Google arama sonuçlarının ikinci sayfasına yerleştirin.
İçeriğiniz ilk sayfada bulunmuyorsa, bu Google arama sonuçlarında hiç bulunmamaya neredeyse eş değer bir durum.
SEO Yöntemleri
SEO’nun öneminden bahsettiğimize göre, sizlere 2 farklı SEO yönteminden bahsetmek istiyoruz. Sizler de bu noktada hangi yolu izleyeceğinizin seçimini yapmalısınız. Hem de hemen! Çünkü yapacağınız seçim dijital içeriğinizin oluşturulmasından yayılmasına, her alanında farklılık yaratacak. Bu SEO Rehberi de bu yöntemlerden yalnızca birini takip etmektedir.
Beyaz Şapka vs. Siyah Şapka
Bizler genel olarak işlerimizde hızlı ama tehlikeli yerine, uzun ama güvenli olan yolu seçmeyi tercih ediyoruz. Bu durum SEO’da da benzerlik gösteriyor.
Bazı insanlar basit gözüken yolu seçerek daha hızlı para kazanacaklarına inanırken, bazıları ise işlerini sağlam temellere oturtarak uzun vadede daha büyük başarıyı hedefliyorlar.
Eğer siz de işlerinizi fazla uğraşmadan, hızlı şekilde halletmeyi sevenlerdenseniz, muhtemelen Siyah Şapka SEO olarak adlandırılan yolu deneyebilirsiniz.
Bu şekilde yapılan çalışmaların, içeriğinizin yalnızca arama motorları için optimize edilip, kullanıcı deneyimini tamamen masadan kaldıracağını belirtelim. Sonucunda ise spam benzeri, kullanıcıların hoş karşılamayacağı çünkü insanlar için değil de robotlar için yazılmış içeriklere sahip olacaksınız. Siyah Şapka SEO çalışmalarının nadiren hızlı bir başarı gösterdiği kaydedilmiş olsa da, genel olarak bu tarz çalışmalar yapan siteler Google’dan ömür boyu banlanmakta; Sandbox denilen, internet aleminin en ücra köşesine sürülmektelerdir.
Bu konuda tüm uyarılarımıza rağmen daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Google’da birkaç arama yaparak çeşitli bilgi kaynaklarına ulaşabilirsiniz.
Diğer yandan Beyaz Şapka SEO ise, başarıya doğru yavaş yavaş ilerleyen, fakat oraya ulaştığında yerini kolay kolay kaybetmeyen sonuçlar görmemizi sağlamış yoldur.
SEO çalışmalarında Beyaz Şapka yöntemini tercih eden siteler, insan deneyimine gerekli önem vermekle birlikte, onlara sunabildikleri en kaliteli içeriği getirmeye odaklıdırlar. Bunu yaparken bir yandan da arama motorlarının belirlediği kurallara uyarak, içeriklerini onların da sevmesini sağlarlar.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bizler de yolumuza Beyaz Şapka SEO ile devam edeceğiz.
Site İçi SEO & Site Dışı SEO Çalışmaları
SEO için uzmanların dilinden düşmeyen iki ana kategori bulunmaktadır: Site İçi SEO (On-Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off-Page SEO).
Site İçi SEO, Google’ın sıralama koşullarını, yani anahtar kelime ile alakalı sayfa üzerinde bulunan sayfa elementlerini optimize etmeyi amaçlar. Başlıklar, içerik ve sayfa yapısı bu kategorinin ana elementleridir.
Site Dışı SEO ise, Google’ın arama sonuçlarını değerlendirmede kullandığı diğer bütün ayrıntıları içerir. Bu ayrıntıların bazıları, sizin elinizde olmadan değerlendirilebilir. Örnek vermek gerekirse, diğer web sitelerinden gelen bağlantılar, sosyal medya sitelerindeki imlemeler, sektörünüzde bulunan bloglar ve hatta arama motoru kullanan kullanıcıların arama geçmişi gibi ayrıntılar, Site Dışı SEO elementleridir.
Bu iki kategori birbirlerinden çok farklıdır. Fakat başarılı bir SEO çalışması için ikisini de ele almak gerekmektedir.
Bunlar hakkında sizlere daha net bir görüş açısı kazandırmak için, örnekler üzerinden ilerleyelim:
Diyelim ki bahçesi ve bahçeden evin giriş kapısına kadar uzanan bir patikaya sahip bir eviniz var.
Bu iki senaryoyu düşünün:
Senaryo #1 – Site Dışı SEO’nun Önemi
Evinizin içi mükemmel fakat bahçe tam bir çöplük.
Bu senaryoda ne olacak? Evinizin için mükemmelden öte derecede güzel ve temiz olsa da dışarıdan bakan bir insan, çöplükten oluşan bahçeyi görünce evinize gelmeyecektir.
Tıpkı başarılı bir şekilde optimize edilmiş web sitenizde şık bir tasarıma sahip olup dış faktörlerden kötü sinyaller almak gibi.
Yarattığınız şaheseri kimse göremeyecek. Çünkü trafik alamayacaksınız.
Senaryo #2 – Site İçi SEO’nun Önemi
Dünyanın en güzel bahçesine sahipsiniz. Fakat evin içi tam bir çöplük.
Bu senaryoyu gözünüzde daha kolay canlandıracağınızı düşünüyoruz. Güzel bir bahçeye sahip olmak, muhtemelen dışarıdan birçok kişinin dikkatini çekmenize sebep olacaktır. Fakat geldikten sonra içerinin halini gören insanlar evinizi hızlıca terk edecekler. Bir daha da gelmeyecekler.
Bu sebepten ötürü SEO çalışmalarınızda hem Site İçi, hem de Site Dışı SEO elementleri gerçekleştirmelisiniz.
Site İçi SEO Çalışmaları – Nedir? Nasıl Yapılır?
Site içi SEO’da dikkat edilmesi gereken üç ana kategori bulunuyor.
İlki ve en önemlisi, içerik. Sonrasında HTML ve site mimarisi.
1. İçerik
Bill Gates içeriğin önemini 1996’da öngördü: İçerik kraldır!
Neden?
Çünkü aradığı şeyin kendisine en iyi şekilde teslim edilmesi, bir Google kullanıcısını mutlu eder. SEO Rehberi yapmaya karar verdiğimizde en önemli noktanın içerik olacağını en baştan düşünmüştük. Bunu şöyle özetleyelim:
Google’da “yumurta nasıl pişirilir?” diye bir arama yaptığımızda. Google bütün enerjisini kullanarak, yumurta pişirme tarifleri arasında en iyisi olduğunu düşündüğü tarifleri sıralayarak karşımıza getirecek. Bunu yaparken en hızlı yapılan tarifi veya en kolay yapılan tarifi dikkate almayacak. Hazır pişirilmiş yumurta satan bir e-ticaret sitesini de karşımıza getireceğizi sanmıyoruz.
Google daima kullanıcıya en iyi deneyimi yaşatacak, bulabileceği en iyi içerikleri getirmeye çalışmaktadır. Bu yüzden videolarla, resimlerle zenginleştirilmiş, bu konuda daha fazla soruya cevap verebilecek en bütünsel içerik arama sonucu sayfasında galip gelip ilk sıraya yerleşecektir.
Bu, SEO konusunda yapmanız gereken ilk ve en önemli görevi ortaya çıkartıyor: Mükemmel, bütünsel bir içerik üretmek.
SEO da diğer yeteneklerden farklı değildir. En iyi sonuç her zaman en büyük emek karşısında alınmaktadır.
Eğer kötü bir ürüne sahipseniz, nasıl dünyanın en iyi pazarlama stratejisi ürününüzün satılmasına yardımcı olmayacaksa, içeriğiniz kötü olduğu sürece en iyi SEO çalışmasından bile fayda göremezsiniz.
Dilerseniz işe Google’ın gözünde kaliteli olacak bir içeriğin nasıl oluşturulacağını anlayarak başlayalım.
Kaliteli İçerik Nedir, Nasıl Oluşturulur?
Öğretmen olmalısınız, hem de iyi bir öğretmen!
Yalnızca olabilecek en kaliteli içeriği oluşturarak kalabalığın içinden sıyrıldığımız günler geçmişte kalmış olsa da, başarılı bir SEO çalışmasının ilk adımı hala en kaliteli içeriği sunmaktır.
Kaliteli bir içerik sunmak hiçbir zaman kolay olmadı. Ama yine de sıfırdan başlamanıza gerek yok. E-ticaret mag, bu konuda oldukça detaylı bir rehbere sahip.
Bu SEO rehberi sonunda kaliteli içerik oluşturma konusunda ana başlıkların şu şekilde toplandığını görebiliriz:
- Orijinal ve özgün içerik üretin.
- Sağlam başlıklara odaklanın.
- Aksiyon alınabilir bir içerik yaratın.
- Soruları cevaplamaya hazır olun.
- Kaynak belirtin.
- Kullanıcıların etkileşime girmesine izin verin.
- Resim ve Videolar ile destekleyin.
- Daha az ama daha öz içeriklere odaklanın.
- Eski içeriklerinizi güncelleyin.
Anahtar Kelime Araştırması Nedir, Nasıl Yapılır?
Anahtar kelime araştırması yapmak zengin içeriğin kilit noktasıdır.
Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içeriğinizin başlığında ve içinde geçirmeniz gerektiğini bir çok yerde okumuşsunuzdur. Fakat içeriğinizi oluşturmaya başlamadan önce o anahtar kelimeyi bir şekilde seçmelisiniz.
Bunu yaparken, bütün arama motorlarını dikkate almayı unutmayın. Google dünyanın en popüler arama motoru olsa da arayıcılar içinden %32’lik bir kısım hala diğer arama motorlarını kullanıyor ve bu da milyonlarca insan demek.
Kelimelerinizi araştırmak için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı aracından faydalanabilirsiniz.
Anahtar kelimeleri seçmek oldukça önemli. Ancak geçen yıllar içinde Google olduğundan daha da akıllı hale geldi. Bir yandan anahtar kelimelerinizi içeriğinizde geçirmeniz gerekirken her yeri onunla doldurmak ise içeriğinize yarardan çok zarar verecektir.
2016’da anahtar kelime kullanımı “uzun kuyruk (long-tail)” dediğimiz türe geçmiş durumda. Google, arama yaparken yazdığımız kelimeleri ürkütücü bir şekilde daha tamamlamadan tahmin etmeye başladı. Bu yüzden tek kelimelik anahtar kelimeler yerine iki, üç hatta dört kelimeden oluşan anahtar kelimelerin arama hacimleri daha da yükseldi.
Google muhtemelen “kraliçe”yi aramadığınızı tahmin edip size “kraliçe bulmaca”, “kraliçe filmi”, “kraliçe ingilizce” ve “kraliçe isimleri” gibi anahtar kelimeler öneriyor. Doğal olarak da bu kelimeler yavaş yavaş “kraliçe” kelimesinden daha fazla arama hacmine sahip olmaya başlıyor.
Eğer seçtiğiniz anahtar kelimeyi içeriğinizin önemli noktalarında (başlıklar, URL, meta açıklama vb.) geçirdiyseniz, diğer bölümlerde yüzlerce kez geçirmenize gerek yok.
İçeriğin Tazeliği
Hubspot’a göre, daha sık içerik girilen siteler daha iyi sonuçlar elde ediyor.
Yine de, daha sık içerik girmek Google’ın gözünde tek yönlü bir sinyal. İçeriğinizi güncel tutmak için uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor.
Örnek vermek gerekirse Backlinko’dan Brian Dean, bloglarında 3 yıl içerisinde yalnızca 32 tane gönderi yayınladı. Fakat kendisi içeriklerini bazen baştan yazarak, bazen de tekrar gözden geçirip güncelleyerek sürekli güncel tuttu.
Daha fazla içerik girmek önemli olsa da, her şeyi doğru yaptığınızda ayda bir içerik girerek de çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Direkt Cevaplar
Geçtiğimiz yıl başlayan bir uygulama ile Google artık bazı soruların cevabını direkt olarak veriyor. Eğer içeriğiniz yeteri kadar anlaşılabilir şekilde oluşturulmuş ise, Google onu spesifik bir soru için genel cevap olarak algılamaya başlıyor. Böylece bu soru kendisine yöneltildiğinde direkt olarak sizin içeriğinizden alıntı yaparak cevap veriyor.
Yakın zamana kadar Google’ın web spam takımının başı olan Matt Cutts, sık sık anlaşılabilir içeriğe dikkat çekmiştir.
Bu yüzden, son dönemlerde detaylı rehberlerin ve temel “nasıl yapılır?” içeriklerinin git gide popülerleşmesine şahit olduk.
2. HTML
İçeriğiniz mükemmelse sırada alt yapı var.
SEO’da başarıya ulaşmak için profesyonel bir geliştirici olmanıza veya yazılım üzerine bir diplomanız olmasına gerek yok. Fakat temel HTML bilgisi olmadan online bir işletme yürütmek, trafik ışıklarının anlamını bilmeden trafikte araba sürmeye benziyor.
Neyse ki Codeacademy ve Khan Academy gibi yerler bizlere temel HTML dahil olmak üzere birçok konuda bilgi sahibi olma şansı sunuyor.
Tabii ki bu da zorunlu değil. Sadece gerektiğinde karşınıza çıkan HTML kodunu anlayabilmek için bizim HTML sözlüğü olarak adlandırdığımız örneklerden faydalanabilirsiniz.
Şimdi ürettiğimiz her içerik için dikkat etmemiz gereken, HTML’in önemli dört parçasına bir göz atalım.
Title Etiketleri
Gazete başlıkları gibi diyebiliriz.
Title etiketleri gazetelerin başlıkları gibidir diyebiliriz. Tarayıcıların sekmesinde başlık bölümüne yazılan şey gözükeceği için, SEO dışında da oldukça önemlidirler.
Bu başlıkları oluşturmak için kullanılan HTML etiketine title denir fakat birçok blogda title aynı zamanda bir h1 etiketidir.
Bütün sayfalar, sayfa başlığını Google’a düzgün şekilde belirtebilmek adına yalnızca bir tane h1 etiketi içermelidir.
Meta Açıklama
Meta açıklama, Google arama sonuçlarında web site başlıklarının ve URL’lerin altında bulunan kısa açıklama bölümüdür. Basit bir araştırma ile kimin SEO ödevini yapıp yapmadığını anlamak oldukça basittir.
Optimize sonuçlar asla “…” ile bitmez. Açıklamanın baş kısımlarında mutlaka anahtar kelimesini içerir.
Burada kullanmanız gereken 160 kelimeyi yazarken fazla düşünmenize gerek yok. Dikkat etmeniz gereken şey, Google’da arama yapan bir kullanıcı gibi düşünmek. Google gibi düşünmek değil.
Schema
İşler biraz karıştı mı?
Schema, çeşitli arama motorlarının birlikte çalışması sonucu ortaya çıkan ve hepsinin görevleriyle kabul ettiği çeşitli HTML taglerine verilen addır.
Yandex bu yazısında schema ve schema.org ile ilgili temel bilgilerin çevirilerini yayınlamış.
Schema’yı iyice anladıktan sonra, sitenizde uygulamadan önce içeriğinizi test etmeyi sakın unutmayın!
Alt Başlıklar
Alt başlıklar yalnızca içeriğinizin yapısını oluşturmak ve okuyuculara kolay bir navigasyon algısı yaratmakla kalmaz, SEO konusunda da önemli bir rol üstlenir.
Kullandığınız h1 etiketine göre h2, h3 ve h4 etiketleri daha az önem arz eder. Fakat tamamen optimize bir içerik için oldukça önemlidirler.
Ek olarak, alt başlıklar WordPress sayesinde en kolay uygulanabilir SEO yöntemlerinden biridir.
3. Mimari
Üçüncü ve son Site İçi SEO kategorisi de sitemizin mimarisi.
Mimari bölümü aşırı tekniksel gözükebilir. Fakat burada da herkes tarafından gerçekleştirilebilecek olan birçok kolay opsiyon bulunmaktadır.
Hızlı yükleme süreleri, güvenli bir bağlantı ve mobil uyumlu tasarım gibi elementler ile güzel bir web site mimarisi, web sitenizi gezen kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmaktadır.
İdeal olarak, bir girişimci web sitesinin domain ismini bile düşünmeden önce mimarisi hakkında bir fikir sahibi olabilmelidir. Böylece tıpkı geriye sarılmış bir video etkisi yaratarak, ileride karşılaşacağı kullanıcıların deneyimlerine ilk etaptan adapte olabilen bir site oluşturmuş olur. (UX)
Dijitalajanslar.com’un kullanıcı deneyimi için oldukça yararlı bir kaynağı mevcut. Mutlaka göz atılmalı.
Kolay Crawl Edilebilirlik
Crawl da ne demek?
Örümceklerin hareket ederken nasıl yavaş ve dikkatli şekilde ilerlediğini bilirsiniz. Arama motorlarının botları da tıpkı onlar gibi linkten linke koşarak web sitenizi ziyaret ederler.
Web siteniz kendi içinde ne kadar çok erişilebilir link barındırırsa, bu botların web sitenizde “crawl” yapması ve indexlemesi de o kadar kolaylaşır. Web siteniz ne kadar iyi indexlenirse Google’a sizi övmeleri de o kadar kolay olur. Bu konuda Game of Thrones’dan Varys karakterine gözümüzde canlandırabilir, siteniz hakkında sürekli bilgi topladığını düşünebilirsiniz.
Bu işi bir site haritası oluşturarak Google için daha kolay hale getirebilirsiniz. Eğer bir WordPress kullanıcısıysanız, bu plugin ile basitçe bir site haritası oluşturabilirsiniz. WordPress kullanmıyorsanız ise online XML site haritası oluşturucusu işinizi fazlasıyla görecektir.
Crawl’ı olurken görüp, bir de test etmek isterseniz ise bu araç çok işinize yarayacaktır.
Kopya İçerik
Herkesin aklındaki soru.
Kopya içerikler ve web sitenize ne gibi zararlar verdikleri hakkında internet üzerinde yüzlerce efsane dolaşıyor. Fakat bu efsaneler arasında en yanlış olanı sayfanızın üzerindeki her şey özgün olmalıdır algısıdır.
Eğer spam ve diğer yanlış yollar izlenerek yapılmazsa, içeriklerinizi başka sitelerde yayınlamak veya kendi web sitenizde misafir gönderilere yer vermek SEO çalışmalarınıza zarar vermez.
Ancak bu konuda dikkatli olmak gerekir. Eğer ürettiğiniz içeriğin tamamen aynısını, sizden daha büyük ve daha çok içeriğe sahip Medium’da paylaşırsanız, bu sizin SEO sıralamalarınızı etkileyebilir. Çünkü Google, öncelikle daha büyük bir otoriteye sahip bir site olan Medium’daki içeriğinizi indexleyecektir.
Bu hassas konuda hata yapmamak için 301 yönlendirmeleri konusunda kendinizi eğitebilirsiniz. 301 yönlendirmeleri kopya içerik sorunlarını çözmek için ideal bir araçtır.
Bütün bunlara ek olarak hazırladığımız büyük kopya içerik arşivinden de faydalanabilirsiniz.
Mobil Uyumluluk
Eğer sayfanız mobil uyumlu değilse, SEO alanında başarılı olmanız mümkün değildir.
Şunu bir düşünelim: 500 milyondan fazla Facebook kullanıcısı, Facebook’u günlük olarak “sadece” mobil cihazlardan ziyaret ediyor.
Sayfanızı mobil uyumlu hale getirmenin birçok yolu var. Fakat öncelikle Google’ın Mobil Uyumluluk Test Aracını kullanarak bir test yapmanızı öneriyoruz. Üstelik test sonucunda Google tarafından yapılan değişiklik önerilerine önem vermeli, gerekirse bu konuda profesyonel bir destek almalısınız.
Ayrıca birçok WordPress sitesi gibi temalarınızı bu plugini kullanarak mobil uyumlu hale getirebilirsiniz.
Sayfa Hızı
Kendimizi kandırmazsak bu konunun ne kadar önemli olduğunu zaten bildiğimizi farkedeceğiz. En son bir web sayfası 20 saniyede yüklendiğinde ne kadar sinirlendiğinizi hatırlıyor musunuz?
Bugün, zamanımıza her şeyden daha fazla değer veriyoruz ve uzun yükleme süreleri, alacağınız dönüşümü çok düşük seviyelere indirebilir.
Yine, Google’ın web sayfası hız testi için oldukça yararlı bir aracı var. Google’dan farklı bir kişiden görüş almak isterseniz de Pingdom’un ücretsiz hız testi sizlere sitenizi yavaşlatan elementleri tek tek söyleyecek.
Özellikle Google’ın hız testi sonrasında web siteniz için verdiği hızlanma önerileri, kendi başına bu iş için fazlasıyla yeterli. Bu önerileri gerçekleştirmeye, gerekirse de gerçekleştirtmeye çalışın.
URL’de Anahtar Kelimeler
İçeriğinizin bulunduğu sayfanın URL’inde hedef anahtar kelimelerinizi geçirmek, kesinlikle yapmanız gereken bir optimizasyon. Arama sonuçlarında direkt olarak gözüken bu anahtar kelimeleri, sitenizin arama sırasını etkileyen en önemli faktörlerden birimdir.
Hedef anahtar kelimenizin domain’ine sahip olmanın önemi buradan gelmektedir. (Örn: www.anahtarkelime.com) Fakat ona sahip olmamak da dünyanın sonu değildir.
WordPress’te kalıcı bağlantı yapısı ayarlarını düzenleyerek bu optimizasyonu hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress dışındaki diğer siteler için ise gerekirse profesyonel destek alarak bu optimizasyon mutlaka hayata geçirilmeli.
Cornerstone Content
Birçok kullanıcının 2017 baharında WordPress’in SEO pluginin olan Yoast ile ilk kez duyduğu cornerstone content başlarda kafa karıştırıcı gözükse de aslında SEO için oldukça önemli bir faktör. Cornerstone Article kabaca web sitenizdeki en önemli ve en bütünsel yazı anlamına geliyor.
Örnek vermek gerekirse şuanda okumakta olduğunuz makale SEO hakkında bir cornerstone content. Genel ve rekabetli bir konu hakkında en kapsamlı içeriğiniz cornerstone content olarak seçebilir, diğer uzun kuyruk makalelerinizi de bu yazıya linkleyebilirsiniz. Cornerstone Content hakkında daha fazla bilgi almak için bu konu hakkındaki içeriğimize mutlaka göz atın: Cornerstone Content Nedir?
HTTPS ve SSL
Google 2014’te kendi blogundan yaptığı duyuru ile güvenliğin artık bir arama sıralama sinyali olarak kabul edildiğini belirtmişti.
İki adet sık görülen güvenlik protokolü mevcut: HTTPS (http’nin güvenli versiyonu) ve SSL (Secure Socket Layer).
Bunların ikisi de bu iş için düşünülebilir. Fakat SEO konusunda çok da büyük bir etki yapmasını beklememek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl güvenliğin arama sonuçlarına %1 – %1,5 arasında bir etki yaptığı dedikodusu yayılmış, fakat bu konuda resmi bir açıklama gelmemiştir.
Güvenli olmayan bir bağlantıdan güvenli bir bağlantıya geçiş süreci biraz zor gözükebilir. Fakat kesinlikle bu uğraşa değecek bir çalışmadır. Üstelik de yeni bir domain ile işe başlıyorsanız. Domain kaydediciniz veya hosting firmanız ile bu konuyu görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Site Dışı SEO Çalışmaları – Nedir? Nasıl Yapılır?
Site SEO
Dışarıya adım atıp bahçemize göz atmanın zamanı geldi. Sizlere Site Dışı SEO için önemli 4 faktörden bahsedeceğiz.
1. Güven
SEO konusunda buralara kadar geldiyseniz, muhtemelen PageRank sistemini hatırlıyorsunuzdur. Google’ın son olarak 2013 sonlarında güncellediği PageRank o dönemlerden beri rafa kaldırılmış gibi gözüküyor.
Güven sağlamak, Google’ın son güncellemelerinde rol oynayan baş faktörlerden biri oldu. Özellikle spam türü siteleri haritadan silmeye başlaması bunun en önemli kanıtlarından biri.
Trustrank, Google’ın sitenizin güven düzeyini görmesini yarayan bir araç. Eğer büyük bir marka gibi görünüyorsanız, Google’ın size güvenmesi tabii ki daha kolay olacaktır.
Kaliteli web sitelerinden alınan backlinkler (“.edu” veya “.gov” domainler gibi) sitenizin güvenli ve önemli görünmesine büyük katkı sağlamakta. Gerçek hayatta olduğu gibi dijital ortamda da güven sağlamak zor ve uzun bir süreçtir.
Bunun için de dört ana faktör bulunmaktadır.
Otorite
Sitenizin genel otoritesi, inşa edebileceğiniz iki ana unsur üzerinden hesaplanmakta:
– Domain Otoritesi, sitenizin domain’inin ne kadar iyi bilindiğiyle alakalıdır. Örnek vermek gerekirse “google.com”un domain otoritesi oldukça yüksektir.
– Sayfa Otoritesi, sitenizde bulunan bir sayfanın ne kadar otorite sahibi olduğunu gösterir. Bir blog yazısı bile kendi başına çok büyük bir otoriteye sahip olabilir.
Sitenizin otoritesini buradan kontrol edebilirsiniz. Otorite değeri, 1-100 arasında bir değer olarak sunulur.
Hemen Çıkma Oranı
Hemen çıkma oranı temel olarak sitenize gelen kullanıcıların ne kadarının sadece bir sayfa görüntüleyip çıktığını temsil eder.
Pratik olarak otoriter sitelerin kullanıcılarının sitede daha uzun süre vakit geçirdiği ve kullanıcıların çıkmadan en az 2-3 sayfa gezeceği düşünülür.
İçeriğin kalitesi, yükleme süreleri, kullanılabilirlik ve alakalı ziyaretçiyi çekme faktörleri hemen çıkma oranı ile direkt olarak alakalıdır.
Domain Yaşı
Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, internet üzerinde de daha eski olan daha büyük bir otorite sahibidir.
Google Web Spam takım lideri Matt Cutts, domain yaşının oldukça önemli olduğunu belirtmiştir.
Eğer web siteniz için henüz bir domain edinmediyseniz, daha önce kullanılmış ve süresi bitmiş eski bir domain bulup satın almayı düşünebilirsiniz.
Kimlik
Daha önce birçok kaynakta söylendiği gibi, online mecralarda bir kurumsal ya da kişisel kimliğe sahip olmak Google için büyük bir güven sinyalidir.
Kendinizi veya markanızı Google’da aradığınızda zengin içerikler ile karşılaşıyorsanız, bir kimlik sahibi olduğunuz söylenebilir.
Bunun için bir marka ismine sahip olmaktan çok, bir marka gibi hareket etmeniz önemlidir.
2.Linkler (SEO Rehberi)
Maalesef, backlinkler her şey değildir.
Backlinkler, ters görüş daha çok yaygın olsa da, SEO’nun en önemli faktörü linkler değildir. Linkler tıpkı buraya kadar bahsettiğimiz şeyler gibi SEO’nun bir parçasıdır. Websitenize backlink kazandırmanın birçok yolu bulunmaktadır.
Fakat ne yaparsanız yapın, diğer insanların size link vermesini bekleyerek ömrünüzü geçirmeyin. Bu, hayal kırıklığına uğramanıza sebep olmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Pro-aktif davranmalı ve link edinmelisiniz. Bunu nasıl yaptığınızın ise pek bir önemi yok.
Backlink almaya çalışırken dikkat edilmesi gereken faktörlere şöyle bir göz atarsak;
Linklerin Kalitesi
SEO’da linkler her şey demek olmasa da, konu linklere gelince linklerin kalitesi her şeydir. Kaliteli sitelerden alınan kaliteli backlinkler SEO’da sitenizin daha iyi bir otoriteye sahip olmasına çok büyük fayda sağlamaktadır.
Kaliteli backlinkler almak, doğru kaynağa ulaşmak ve backlink karşılığında bir şeyler sunabilmekten geçer.
Anchor Text
Anchor text, kısaca backlink’in linklediği kelime grubuna denir. Backlinklerinizi hedeflediğiniz anahtar kelimenin anchor text olduğu çalışmalar şeklinde aldığınız gibi, “buraya tıklayın” veya açık link şeklinde de alabilirsiniz.
Anchor text, sitenizin içeriğinin sınıflandırılmasında en büyük etkenlerden biridir.
Linklerin Sayısı
İnşa ettiğiniz backlinklerin sayısı, SEO çalışmalarının en önemli faktörlerden biridir. Kaliteli backlinkler almak ve bu linkleri uygun şekilde anchor text’ler ile donatmak, linkler uygun sayıda alındığı takdirde etkili olacaktır.
Kurulduğu ilk günden 10,000 tane backlink’e sahip bir site, eğer fazla otoriter değilse yüksek ihtimalle Google tarafından spam olarak algılanacaktır.
3. Kişisel
Sayfa dışı SEO çalışmalarının üçüncü kategorisinde ise, kontrol altında tutmaya değer bir başka optimizasyon yöntemi bulunuyor: Kişisel faktörler.
Bunların bir çoğu sizin kontrolünüz dışında gerçekleşiyor olsa da, doğru kitleye ulaşmak için yapabileceğiniz birkaç çalışma bulunmaktadır.
Ülke
Google’da arama yapan bütün kullanıcılar, arama sonuçlarını bulundukları ülkeye göre filtrelenmiş şekilde görmektedirler. Özellikle İngilizce dil seçeneğine sahip site sahiplerinin, seçtikleri anahtar kelimelerin İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi’ndeki farklı anlamlarından ötürü sorun yaşamaları durumuna çok sık rastlanmaktadır.
Buna engel olmak için, web sitenizin gerçekten çok dilli olması gerekli mi sorusu üzerine biraz düşünmeniz gerekmekte.
Şehir
Geo-hedefleme işleri daha da ileriye götürüp şehir seviyesine getirmekte. Google’da bir fast-food zincirinin ismini aradığınızda size daha yakın olan sonuçları görmenizin sebebi tam olarak budur.
Yeniden, şehir isimlerini içeriğinizde kullanmak buna yardımcı olabilir, fakat bunu abartmak, Google’ın gözünde büyük bir markadan çok, yalnızca yerel bir otorite olarak gözükmenize sebep olabilir.
Kullanıcı Geçmişi
Eğer kullanıcı sitenizi daha önce ziyaret ettiyse, sizi arama sonuçlarında tekrar görmesi olasıdır.
Çünkü Google’a göre artık web siteniz artık o kullanıcının ilgi alanlarından biridir.
Birçok online işletme sahibi, özellikle sosyal ağlarda yaptıkları çeşitli viral çalışmalarla sitelerine bir kaç saniyeliğine de olsa kullanıcı çekme çalışmaları yapmaktadır. Böylece on binlerce kullanıcının ziyaret geçmişinde yer etmeyi hedeflemektedirler.
Sosyalleşme
Markanız ile ilgili bir YouTube kanalı, ya da Google Plus sayfanız mı var? Öyleyse, ne kadar çok kişi sizi severse, o kadar iyi durumdasınız demektir.
Eğer Google, sosyal paylaşım ağlarında bir markayla etkileşime girdiğinizi fark ederse, size o marka ile ilgili sonuçlar getirmesi çok daha olasıdır.
4. Sosyal
Site Dışı SEO’nun sosyal medya faktörlerine göz atalım.
Google kullanıcılarının verdiği sosyal etkileşimlerin dışında, sosyal ağlardan SEO adına faydalanmanın birçok farklı yolu daha bulunmaktadır.
Direkt olarak linklerle veya ses getiren bir PR çalışması fark etmeksizin, sosyal medya SEO’da oldukça önemlidir.
Sosyal etki yaratmanın 2 önemli faktörü bulunmaktadır.
Paylaşımların Kalitesi
Tıpkı backlinklerde olduğu gibi, sosyal paylaşım konusunda da kaç kişinin paylaştığından çok kimin paylaştığı daha önemlidir. Google önemli sosyal medya hesaplarını fark edebilmektedir ve bu hesaplar içeriklerinizi paylaştığında normalde alabileceğinizden çok daha yüksek bir SEO kredisi elde edersiniz.
Çoğu zaman, önemli kişiler ile ortak çalışmalar yapmak (Röportaj vb.), o kişilerin hesaplarından web sitenizi paylaşmasına yardımcı olur.
İçeriğiniz ile direkt olarak ilgilenebileceğini düşündüğünüz internet ünlülerine içeriklerinizden bahsederken ilgilerini çekmeye çalışmanın kesinlikle faydası olacaktır.
İnternette benzer içerikleri bularak, o içeriklerle ilgili paylaşım yapan insanlara ulaşabilir, onlara bu konuda yeni bir içerik oluşturduğunuzu bildirebilirsiniz.
Paylaşımların Sayısı
İkinci sosyal metriğimiz ise, tahmin edebileceğiniz gibi aldığınız paylaşımların sayısıdır. Bir viral hit oluşturmak tabii ki bütün pazarlamacıların hayalidir fakat getireceği düşünülen SEO etkisi biraz abartılmıştır.
Sosyal medya sitelerinde çeşitli reklam çalışmalarında bulunarak, doğru ve aktif bir sosyal medya stratejisi izleyerek ve içeriğinizle ilgilenen bir kitle inşa ederek sosyal medya paylaşım sayısında istediğiniz rakamlara ulaşmanız mümkün.
SEO Rehberi – Sonuç
Umarız hazırladığımız bu SEO rehberi herkesin SEO’nun artık opsiyonel değil, online bir işletme sahibi herkesin uygulaması gereken bir zorunluluk olduğunu anlamasına yardımcı olmuştur. SEO Rehberi yazmaya karar verdiğimiz de ana hedefimiz tam olarak buydu.
Bu SEO Rehberi yazımızda değindiğimiz ve her seviyeden kullanıcının yapabileceği bu çalışmalar uygun bir şekilde gerçekleştirilince işletmenize tahmin edebileceğinizden çok daha fazla yarar sağlayacaktır. Ancak hatalı çalışmalar ve kolay yoldan başarıya ulaşma arzusu ise online varlığınızın sonunu getirebilir.
Geçmişte okuduğunuz o kötü SEO rehberi ve yapılan yanlış SEO çalışmaları yüzünden moral bozmanıza hiç gerek yok. Hemen bugün doğru SEO teknikleri ile doğru bir SEO çalışması başlatın.
Bu konuda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. REN, markanızı Google aramalarında hak ettiği üst sıralara taşımaya her zaman hazırdır.
Yorumları Gör (9)
Mükemmel bir içerik olmuş. Temel ve temiz basit, kolay, anlaşılabilir. Bildiklerim doğruymuş.
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Blog'umuza her hafta yeni rehberler ekleyeceğiz.
Takipte kalın! :)
ellerine sağlık çok güzel olmuş teşekkürler
Çok öğretici bir seo rehberi teşekkürler!
Oldukça yararlı, başarılı ve detaylı bir rehber olmuş. Elinize sağlık.
Çok faydalı bir paylaşım. Ellerinize sağlık.
Okudugum en doyurucu seo makalelerinden biri oldu emeginize saglik..
Her șeyi tane tane ve net olarak açıklayan harika bir yazı. Emeğinize sağlık!
Çok güzel bir rehber olmuş bookmarklık valla. Teşekkürler!