İçeriğe geç →

Onlarsız Olmaz: En İyi Ücretli / Ücretsiz SEO Analizi Araçları

Ortalama Okuma Süresi: 7 minutes

SEO analizi araçları, Google’ın sürekli değişen algoritmaları ile sürüklendiğimiz karmaşanın çıkış kapısıdır. Google algoritma güncellemeleri yazımızda da bahsettiğimiz gibi, Google’ın bu değişiklikleri herkesin iyiliği için yaptığını biliyoruz. Her yeni güncelleme ile yapılan aramaların, arayan için daha doğru sonuçlar getirme şansı yükseliyor. Yine de, Google’ın web sitelerinin arama sonucu sıralarını belirlerken masanın üstüne koyduğu şeylerin birçoğu hala sır.

Web sitemizi Google’ın gözüyle görmemize yarayan birçok SEO analiz aracı bulunuyor. Bu araçların bazıları ücretli, bazıları ise ücretsiz. Ortak yanları ise SEO çalışmlarımızın başarıya ulaşabilmelerinde oldukça olmaları. SEO‘nun göründüğünden daha büyük bir terim olduğunu bağlantıdaki yazımızda anlatmıştık. Bu yazımızda ise web sitenizi analiz edip hatalarınızı bulmanıza, yeni fikirler bulmanıza yarayacak ücretli ve ücretsiz en iyi SEO analiz araçlarından bahsedeceğiz.

En İyi SEO Analizi Araçları

Onsuz Olur Mu Hiç: Google Search Console

Hizmet Bedeli: Ücretsiz
Sitenizi Google’ın gözünden görmenin en iyi yolu bunu Google’a sormaktır. Google Arama Konsolu hem yeni başlayan, hem de profesyonel olarak SEO çalışmaları yapan dijital pazarlamacılara Google’ın arama mekaniklerini daha iyi anlama fırsatı sunar.

Örnek vermek gerekirse, Google’ın Google Gibi Getir özelliği sitenizden seçtiğiniz bir URL’i Google’ın gözünden direkt olarak görmenize olanak sağlıyor. Özellikle sayfa indexleme ile ilgili yaşanan problemlerde sorunu hızlıca görüp çözmeye yardımcı oluyor.

google-gibi-getir-seo-analizi
Search Console’un Google Gibi Getir Özelliği

Kullanıcılara her hafta 500 getirme yapma hakkı veriliyor. Bu limite yaklaştığınızda raporunuzda bununla ilgili bir uyarı göreceksiniz.

Google Search Console’un sunduğu bir diğer muhteşem özellik ise PageSpeed Insights. Bu araç sitenizin masaüstü ve mobil cihazlardaki hız ve performansını ölçmekle kalmıyor, sizlere daha iyi sonuçlar almanın yollarını da söylüyor. SEO’da hızın ne kadar önemli olduğunun birçok kez altını çizmiştik. Google’a sitenin hızlı olduğunu göstermenin en iyi yolu, PageSpeed Insights’dan iyi bir puanla ayrılmaktır. Google Geliştiricilerine göre sistem şöyle:

PageSpeed Skoru 0 ile 100 arasında değişmektedir. Daha yüksek skorun her zaman daha iyi bir sonuç anlamına geldiği bu sistemden 85’in üzerinde puan alan sitelerin oldukça iyi performans verdiği kabul edilir. Ayrıca PageSpeed Insights aracının sürekli olarak güncellendiğini, bu yüzden sonuca etki eden yeni kurallar eklendikçe sayfanızın hız skorunun değişebileceğini unutmayın.”

Kırık Link Avcısı: Check My Links

Hizmet Bedeli: Ücretsiz

Sayfalarınızda bulunan linklerin -iç veya dış link fark etmez- çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin en etkili yollarından biri ise Chrome için Check My Links eklentisini kullanmak. “E bu SEO Analizi değil ki” diyebilirsiniz, demeyin! 🙂

Kırık link kontrol aracı yayıncıların web sayfalarını yayınlayıp indexlemeden önce mutlaka kullanmaları gereken bir araç. Örnek olarak Wikipedia’yı ele alalım. Wikipedia’nın Pazarlama makalesinde 267 tane link bulunuyor. Bu tek tek kontrol etmek için çok yüksek bir sayı. Check My Links ile yapılan bir kontrol ile birkaç saniye içinde 267 adet linkten 1 tanesinin kırık olduğunu fark ettik. Sayfanın İngilizce sürümünde ise bulunan 711 adet linkin 7 tanesinin kırık.

check-my-links-wikipedia-seo-analizi
Wikipedia’nın Marketing makalesinde çok sayıda link bulunuyor!

Resimde de gördüğünüz gibi araç çalışan ve sağlıklı linkleri yeşil ile işaretlerken kırık linkleri ise kırmızıya boyuyor. Böylece düzeltilmesi gereken alanları hızlıca tespit etmiş oluyoruz.

İşin Uzmanları: Moz Pro Tools

Hizmet Bedeli: 30 gün ücretsiz deneme sürümü, sonrasında $99/ay – $599/ay aralığında değişen fiyatlar

Moz Pro aboneliği için, çevrim içi işletmenizin arama sıralarını iyileştirecek bir “hepsi-bir-arada” SEO analizi paketi diyebiliriz. Moz’un araştırma araçları koleksiyonu abonelerine SEO fırsatlarını kullanabilme, büyüme takibi, yapı raporları ve bütün bu emekleri optimize edebilme şansı sunmakta.

Örnek vermek gerekirse, SEO çalışmalarına başlayan herkesin bir süre sonra hakim olacağı Crawl Test Tool, Moz’un kendi crawleri olan RogerBot’u kullanmakta olup kendisine verilen 3.000’e kadar linki analiz edebilmektedir. Analizini tamamladıktan sonra ise kullanıcılar sitenin link verdiği tüm sayfaların ayrıntılı raporunu e-posta olarak alabilir.

crawl-test-tool-seo-analizi
Crawl Test Aracı

Web sitenizin crawl edilebilme, kopyalanmış içerik içerme veya yönlendirme sonrasını durumlarının SEO performansınıza olan etkisi tartışılmaz. Moz ve sunduğu araçlar sizler için kapsamlı SEO analizlerinde oldukça faydalı olacak.

Resmen SEO Karnesi: SEO Report Card

Hizmet Bedeli: Ücretsiz

UpCity’nin bir projesi olan SEO Report Card, sitenizde bir SEO Analizi gerçekleştirerek rakiplere karşı ne durumda olduğunuzu gösterir.

seo-report-card-seo-analizi
SEO Report Card raporundan bir örnek.

Sizden aldığı bir takım kontak bilgileri karşılığında, SEO Report Card sizlere aşağıdaki analiz raporlarını sunmakta:

  • Sıralama Analizi: Web sitenizin Google, Yahoo ve Bing! üzerindeki sıralamalarının kısa bir özeti. (Analizi başlatırken seçtiğiniz anahtar kelimeye göre hesaplanır.)
  • Link İnşası: Web sitenize diğer siteler tarafından verilen backlinklerin ayrıntılı bir analizi.
  • Site-İçi Analiz: Seçtiğiniz anahtar kelimeyi sayfa içindeki elementlerde nasıl kullandığınızı gösteren bir sayfa içi analiz raporu.
  • Web Site Erişilebilirlik: Sayfanızın yükleme hızından botların erişim durumlarına kadar ayrıntılı bir erişilebilirlik raporu.
  • Güven Metrikleri: Sitenizin arama motorlarında sahip olduğu güven ve otorite.
  • Index: Web sitenizin kaç sayfasının arama motorlarına indexlenmiş olduğunun raporu.

HubSpot Güvencesiyle: HubSpot’s Website Grader

Hizmet Bedeli: Ücretsiz

HubSpot, 2007 yılında çevrim içi işletmelerin arama motoru optimizasyonu fırsatlarını yakalayabilmesini amaçlayarak Website Grader isimli bir arac yayınlandı. 2007 yılından beri bugüne kadar çok şeyin değiştiğini de hesaba katan HubSpot geçtiğimiz yıl servisin daha yeni ve gelişmiş bir versiyonunu yayına aldı. Ücretsiz SEO Analizi araçları arasında en otoriter olanlardan biri olarak görülmektedir.

website_grader_hubspot-seo-analizi
2007’de çıkan araç, 2015 yılında yenilendi.

Website Grader, aşağıda gözüken anahtar metriklerini baz alan kişiselleştirilmiş raporlar oluşturmaya yarayan online bir araçtır.

  • Performans: Sayfanızın boyutunu, http isteklerini ve hızını analiz etmektedir.
  • Mobil Okunabilirlik: Webs itesinin farklı ekran boyutlarında nasıl sonuç verdiğini analiz edip raporlamaktadır.
  • SEO: Websitenizin hem insanlar, hem de botlar için kolay bulunabilir olup olmadığını kontrol edilmektedir.
  • Güvenlik: Bu bölümde Website Grader sitenizde bulunan SSL ve benzeri güvenlik yöntemlerini analiz etmektedir.

Daha da Ayrıntılı: Woorank

Hizmet Bedeli: 14 gün deneme sürümü & $49/ay – $149/ay aralığında değişen fiyatlar

Woorank‘ın derin site analizi sistemi abonelerinin web sitelerini daha optimize hale getirip çeşitli arama motoru fırsatlarından faydalanmalarına olanak sağlamaktadır. Hizmet hali hazırda bulunulan SEO durumunun yanı sıra sosyal medya, kullanılabilirlik ve diğer benzer faktörleri de ele almaktadır.

woo_rank-seo-analizi
Woorank SEO Analiz ekranı

Woorank’ın raporları sekiz bölümden oluşmaktadır:

  • Pazarlama Listesi
  • SEO
  • Mobil
  • Kullanılabilirlik
  • Teknolojiler
  • Sosyal
  • Yerel
  • Ziyaretçiler

70’den fazla anahtar metriğin kullanıldığı bir Woorank raporu web sitenizi anlamanıza ve geliştirmenize oldukça yardımcı olacak.

Akıllı Kurbağa: Screaming Frog SEO Spider

Hizmet Bedeli: Sınırlı ve ücretsiz olan bir LITE versiyonu bulunmakta. Ücretli plan ise $160/yıl olarak fiyatlandırılıyor.

Screaming Frog SEO Spider birçok pazarlamacının en iyi dostu durumunda. SEO’nun direkt kendisine odaklı olarak çalışan bu hizmet, websitenizin URL’lerini analiz ederek sık görülen SEO problemlerini ortaya çıkartmakta. Hizmet, özellikle çok sayfası bulunan zengin web siteleri için kazandırdığı zaman bakımından oldukça faydalı.

Nasıl çalıştığına şöyle göz atalım:

Java yazılımı, kolay kullanılan sekmeleri ile kullanması hiç de zor değil. Ek olarak, raporlarınızı daha sonra incelemek için Excel’e çıkartabiliyorsunuz. Optify, Moz yada RavenSEO gibi başka araçları kullandığınızı düşünelim. Screaming Frog SEO Spider Tool ile aldığınız bir raporu hızlıca diğer araçların gerektirdiği formatlara çevirebilir ve ek analizler için bu araçlara yükleyebilirsiniz.

Ücretsiz versiyondaki limitler ise şöyle: Her web sitesi için 500 URL taratabiliyorsunuz ve konfigürasyon & kaynak kodu optimizasyonlarının hepsine erişim sağlayamıyorsunuz. Bu limitleri kaldırmak için ise $160/yıl civarı bir ücret ile 12 aylık bir lisans satın alabiliyorsunuz.

Hızlıca Geribildirim İçin: Found’s SEO Audit Tool

Hizmet Bedeli: Ücretsiz

Ücretsiz SEO Analizi araçlarından öne çıkan araçlardan biri de Found’s SEO Audit Tool. Arama motorlarının sonuç sayfalarında rakiplerinizin üzerinde yer almak mı istiyorsunuz? (Kim istemiyor ki?)

Found’s SEO Audit Tool, websitelerinden bulunan genel SEO hatalarını tespit etmek isteyen pazarlamacılar için kullanımı oldukça kolay olan araç.

found_seo_tool-seo-analiz
Found’un SEO analizi aracının ekran görüntüsü.

Basitçe web sitemizin URL’ini ilgili alana girerek, hızlı ve otomatik SEO raporumuzu oluşturuyoruz. Found’un SEO Audit Aracının oluşturduğu rapor 3 bölümden oluşuyor:

  • Teknik Sorunlar: Alan adı kanonikalleştirme ve XML site haritaları gibi faktörler.
  • İçerik Sorunları: İçerik, anahtar kelimeler ve meta veriler.
  • Dış Link Analizi: Web sitenizden dışarıya verilen linklerin sayısı ve kalitesi.

Woorank’de olduğu gibi bu araçla da SEO Analizi raporunuzu oluşturduktan sonra PDF olarak indirebilir, çalışma arkadaşlarınız ve ilgili kişiler ile hızlıca paylaşabilirsiniz.

İşin Uzmanları: REN Union

Hizmet Bedeli: Arayın Konuşalım! 🙂

Arama motoru optimizasyonunun analiz aşamaları çevrim içi işletme sahiplerine kısmen karmaşık görünebilir. Özellikle de bu kısmın oldukça uzun olan SEO yol haritasının yalnızca hazırlık bölümü olduğunu düşünürsek.

Bütün bunlara ek olarak çeşitli araçlar kullanılarak yapılan SEO analizinin otomatik ve genel temellere dayandırılmış olması ve bulunulan sektör ve ülke ayrıntılarına çoğu zaman değinilmeden oluşturulması yetersiz kalabilmekte, hatta yanlış yönlendirici olabilmektedir. REN Union ise tecrübeli SEO uzmanlarının elinden ülkenize, sektörünüze ve web sitenize özel SEO analizleri sunmaktadır.

SEO çalışmaları için bir ajans arayışı içinde misiniz?

seo-bize-ulasin-ren-union

Arama Motoru Optimizasyonu konusunda profesyonel bir destek almak isterseniz bize hemen yazın. SEO hizmetimiz, markanızı sizi arayan müşterilere ulaştırmaya hazır. Sitenizin çalışmalarının daha iyi hale gelmesini kim istemez ki? Unutmayın, SEO sitenizi daha iyi yapacak!

Kategori: SEO

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir