İçeriğe geç →

Temel SEO: Zengin Kart Nedir? (Rich Snippet)

Ortalama Okuma Süresi: 2 minutes

Zengin kart konseptleri hakkında bir şey duymuş olabilirsiniz. Çünkü neredeyse bütün SEO uzmanları herkesin zengin kartlar hakkında her şeyi bildiğini zannediyor. Fakat hesaba katmadıkları şey zengin kartların SEO’ya yeni başlayanlar için oldukça belirsiz bir terim olduğu. REN Union olarak yine üstümüze düşeni yapacak ve bu yazıda Rich Snippet’lerin ne olduğuna, SEO için neden önemli olduğuna ve sitenize nasıl uygulayacağınıza dair temel bilgiler paylaşacağız.

Zengin Kart (Rich Snippet) Nedir?

Öncelikle kart olarak adlandırdığımız şeyin ne olduğuna değinelim. Google’da bir arama yaptığınızda görünen her sonuca bir kart (Snippet) diyeceğiz. Zengin Snippet’ler henüz Türk arama sonuçlarında çok kullanılmadığı için örneklendirmemizi bazı İngilizce kelimeler üzerinden yapacağız: Vanilyalı dondurma tarifi için bir Google araması yapıyorum ve Google bana hem normal, hemde zengin kartların bulunduğu bir arama sonuç listesi getiriyor. Normal bir sonuç genel olarak şu şekilde gözüküyor:

Normal Kart (Snippet)

Google geleneksel olarak normal kartlarda mavi bir site başlığı, yeşil bir URL ve sayfanın ne ile alakalı olduğunu gösteren meta açıklamaya yer vermekte. Bir kart (snippet) dediğimiz şey bu oluyor. Zengin Kart (Rich Snippet) olarak adlandırdığımız kart ise URL ve açıklama arasında gösterilen ekstra bilgiler içeriyor. Zengin bir kart tam olarak şöyle gözüküyor:

Zengin Kart (Rich Snippet)

Dikkat ederseniz bu zengin kart isminin hakkını veriyor. Normal karttan farklı olarak bunda tarifi verilen dondurmanın bir resmi, tarifin reytingi, pişirme süresi ve sahip olduğu kalori miktarı görülebiliyor.

Zengin Kartlar SEO için Neden Önemlidir?

Zengin Kartlar arama sonuçları içinde kendilerini direkt olarak belli ederek öne çıkıyorlar. Daha güzel görünüyorlar ve yalnızca onlara bakarak bile bilgi alabildiğinizden daha güvenilir bir duruş sergiliyorlar. Bu yüzden zengin kartlar normal kartlara göre çok daha yüksek bir tıklama oranına sahipler.

Eğer zengin kartınızla bu aramadaki tıklama oranınızı arttırırsanız, doğal olarak bu arama sonucundan daha fazla trafik sağlayacaksınız. Uzun vadede ise zengin kartlar arama sonuçlarındaki sıralarınızı da etkilemeye başlayacak. Çünkü insanlar sizin arama sonucunuza tıkladıkça, Google bu arama sonucunda tercih edilen web sitesinin sizinki olduğunu anlayacak.

Zengin Kartlar (Rich Snippets) Nasıl Kurulur?

Eğer web sitenize yapılandırılmış verileri kullanmaya başlarsanız Google arama sonuçlarında bunları gösterecektir. Yapılandırılmış veri, spesifik bir formatta bulunan ve arama motorlarının anlayacağı şekilde tasarlanmış bir kod parçasıdır. Şimdilik Google’ın zengin kartlar için hazırladığı rehberlerden faydalanabilirsiniz. SEO hakkında genel bir reber için SEO Rehberimize mutlaka göz atın. Eğer hala yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bize ulaşın!

Kategori: SEO

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir